Články
Rýže Basmati - královna vůní
Hnědá rýže basmati je jedno z nejlepších jídel na světě. Basmati nese jméno nejušlechtilejší odrůdy rýže, pěstované na úpatí Himalájí. Roste na polích, která jsou zavlažována vodou přímo z ledovců. Obsahuje proteiny, sacharidy a vitamíny B, které pomáhají trávení...
Artyčoky
Artyčoky zlepšují trávení a pomáhají při detoxikaci organismu. Obsahují látky jako je vitamín B3, B5, vitamín C, H, kyselinu listovou, cynarin, železo, draslík a zinek...
Oves Milk - alternativní náhrada mléka
OVES MILK je přírodní produkt určený pro použití jako vysoce biologicky hodnotná akternativa živočišných mlék, která jsou pro řadu osob riziková s ohledem na obsah mléčného cukru (laktózy) a alergizujících bílkovin, případně mléčného tuku. OVES MILK neobsahuje cholesterol...
Cizrna - pochoutka do kapsy
Cizrně se také říká římský hrách a řadí se mezi nejkvalitnější luštěniny, které jsou vhodné pro lidskou výživu. Je velmi oblíbená u vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy. Její jedinou nevýhodou je horší stravitelnost, což ostatně mají všechny luštěniny. Tyto nepříznivé účinky je možné eliminovat tím, že cizrnu před...
Cibule je silnou zbraní medicíny
Cibule je dvouletá vytrvalá rostlina. Pochází ze západní Asie, kde dosud rostou některé její plané druhy. V Číně a v Indii užívali cibuli nejen jako potravinu, ale i jako léčivý prostředek...
Granátové jablko
Z lístků se připravuje čaj, ze slupek plodů, kořenů a z kůry se získává barvivo. V lékařství se používá kůra stromů bohatá na taniny a také jeho dřevo je velmi kvalitní, proto se upltňuje hlavně v řezbářství. Řeč je o granátovém jablku...
Chřest a kapary bez námahy
Vzhledem k tomu, že pěstování běleného i neběleného chřestu (Asparagus) se zdá oproti jiným zeleninám celkem pracné, nabízí se nám v ekozahradě snadněji získatelná pochutina...
Exotické výživné pomelo
Určitě jste se s POMELEM setkali v některém ze supermarketů ale jen jste nevěděli co to je. Takže pár řádků o tomto plodu. Pomelo je jeden z největších (spíš asi největší) citrusový plod, údajně dorůstá až 5 kg...
Pár zeleninových tipů
Dnes přikládám zajímavý článeček o různých typech zeleniny a jejich účincích na organismus. Spousta klientů se mě v poradně ptá, co mají jíst za potraviny při svých zdravotních problémech a někdy zůstanou v údivu, že jim mimo jiné pomůže jejich oblíbená zelenina. A na co hlavně při přípravě zeleniny...
Arrowroot a kuzu
Také k vaření používáte jíšku nebo jiná zahušťovadla na bázi tuku? Nebo si připravujete jíšku domácí z mouky a tuku? Mnozí z nás sáhnou po obyčejné bílé mouce a po tuku, který máte po ruce. Tímto sice omáčky zahustíte, ale vznikne vám tučná hnědá omáčka, která zbytečně zatěžuje trávicí trakt společně s vylučováním velkého množství žluči...
archív