Články
01.03.2010 - Iva Veselá
Cizrna - pochoutka do kapsy
Cizrně se také říká římský hrách a řadí se mezi nejkvalitnější luštěniny, které jsou vhodné pro lidskou výživu. Je velmi oblíbená u vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy. Její jedinou nevýhodou je horší stravitelnost, což ostatně mají všechny luštěniny. Tyto nepříznivé účinky je možné eliminovat tím, že cizrnu před přípravou namočíme a semena tepelně zpracujeme.
Obsahuje- kyselina panamová (B15) - účinný antioxidant -
- množství polysacharidů
- bílkoviny
- vláknina
- aminokyseliny
- nenasycené mastné kyseliny
- vápník, železo
Proč jíst cizrnu?
Díky jejímu obsahu tzv. omegy 6 mastných kyselin je účinná v prevenci onemocnění srdečně-cévní soustavy. Dále snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá přecházet stárnutí.
Možnosti přípravy
Cizrnu je možné připravit na několik způsobů. Příprava v páře, smažení, pražení nebo fermentace. Na cizrnové pochoutky nedají dopustit Španělé, jejichž polévka z cizrny - garbanzo - je velmi známá. Ve středomořských zemích je oblíbená cizrnová kaše - hummus. Ten si snadno můžete vyrobit sami doma. Uvidíte, že vám zachutná a možná se stane také vaší oblíbenou pochoutkou. Cizrnu můžete běžně používat jako ostatní luštěniny. Přidejte jí třeba pro spestření do salátů, polévek nebo příloh. Pro děti můžete připravit praženou cizrnu obalovanou v cukru. Cizrna má jemně oříškovou chuť. Můžete si jí proto připravit třeba praženou a mírně osolenou, dát si jí do pytlíčku a přes ujídáním den zahánět hlad.
Garbanzo polévka
Ingredience:
500 g cizrny
200 g brambor
2 l vody
300 g uzeného tofu
2 cibule
1 ½ PL mleté sladké papriky
½ ČL chilli
1 ČL drceného kmínu
3 stroužky česneku
Shoyu sójová omáčka
5 PL olivového oleje
1 zeleninový bujón Würzl
Postup:
Do misky namočíme cizrnu a necháme přes noc ve vodě. Druhý den ve velkém hrnci na olivovém oleji osmažíme cibulku, přidáme kmín, chilli a mletou papriku. Po chvíli zalijeme vodou, přidáme nastrouhané a na kostičky nakrájené brambory, omáčku shoyu podle chuti a bujón. Vaříme 20 - 30 minut. Několik minut před koncem vaření přidáme na kostičky nakrájené uzené tofu a lisovaný česnek. Polévku můžeme dohustit hraškou - ochucená hrachová směs, kterou zakoupíte ve zdravé výživě. Polévku podáváme s chlebem nebo s osmaženými kostičkami tofu.
Hodnocení článku
Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 3.6 bodů z pětiČtěte také:
Chřest - dejte mu šanciKdyž si dám ovsa, budu skákat hopsa
Lupina neboli tremoso - pro celiaky i dietáře
Mladá pšenice pro detoxikaci
Sója a obsah esenciálních aminokyselin