Články
25.11.2009 - Iva Veselá
Pár zeleninových tipů
Dnes přikládám zajímavý článeček o různých typech zeleniny a jejich účincích na organismus. Spousta klientů se mě v poradně ptá, co mají jíst za potraviny při svých zdravotních problémech a někdy zůstanou v údivu, že jim mimo jiné pomůže jejich oblíbená zelenina. A na co hlavně při přípravě zeleniny nezapomínat? - používat do salátů např. olivový olej. Zelenina, která obsahuje vitamíny rozpustné v tucích, se nerozpustí nikde jinde, než právě tucích jako je třeba zálivka s olivovým olejem. Například ze syrové mrkvičky se vitamínky bohužel jen tak nerozpustí.
Červená řepa
Červená řepa je zázrak sám o sobě! Posiluje srdce, uklidňuje, podporuje oběh a pročišťuuje krev, játra a ledviny. Příznivě působí na játra, zvlhčuje střeva a podporuje menstruaci. Spolu s mrkví léčí hormonální nerovnováhu. Je bohatá na křemík.
Brokolice
Je močopudná, prospívá očím, léčí letní úžeh, léčí záněty očí. Dokonce se uvádí, že čerstvá domácí brokolice obsahuje více vitaminu C než citron. V případě nedostatečnosti štítné žlázy se nedoporučuje jíst. Brokolice je vynikající jednoduše zapečená s 20% plátkovým sýrem (Madeland), bylinkovým kořením a špetkou soli - zdravé a výživné!
ČTĚTE TAKÉ: Dej si více brokolice
Zelí
Prospívá žaludku a podporuje trávení, odstraňuje deprese. Výborné na vředy. Na vředovou chorobu se užívá nalačno několikrát denně hrníček čerstvé šťávy ze zelí.
Zkuste také PICKLES - kvašenou zeleninu.
Mimo jiné obsahuje draslík, listovou kyselinu, beta-karoten, velké množství vitamínu C, proto se doporučuje podávat při zácpě, pro dobrou funkci tlustého střeva, pro posílení imunitního systému, proti infekci, rakovině prsu a dělohy, zánětům střev a celkovou detoxikaci organismu.
Čínské zelí
Dobré na záněty, obsahuje látky, které brání růstu nádorů.
Mrkev
Prospívá plicím, posiluje slezinu - slinivku, zlepšuje funkci jater, rozpouští nahromaděniny - kameny, nádory apod.
Čtěte také Výmysly a skutečnosti o mrkvi!
Řapíkatý celer
Prospívá žaludku, slezině - slinivce, uklidňuje játra. Léčí závratě a nervozitu. Je vhodné ho užívat s ovocem, vysušuje vlhkost z nadměrné konzumace ovoce. Šťáva z celeru spolu s citronem léčí bolest hlavy.
Celer
Hojí ledviny, posiluje slezinu - slinivku, vyživuje žaludek.
Okurka
Močopudná, detoxikuje, ovlivňuje srdce, rozptyluje deprese. Pokud trpíte zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, vsaďte na okurku, která bude vaším pomocníkem. Dá se přidávat i do polévek.
Hlávkový salát
Působí sedativně a vysušuje stavy vlhkosti, včetně otoků. Je nejbohatším zdrojem křemíku.
Lilek
Snižuje otoky, pročišťuje krev a rozpouští krevní sraženiny, zejména na úrovni dělohy. Snižuje krvácivost. Ovlivňuje játra a dělohu a je zejména užitečný na uvolnění potlačených emocí. Není vhodný pro těhotné ženy - může vést k potratu.
Brambory
Posilují slezinu - slinivku, harmonizují žaludek, mají vysoký obsah draslíku, takže vyvažují masitou stravu. Šťáva z brambor snižuje krevní tlak (3 šálky denně po dobu tří týdnů), obsahuje látky antibiotické povahy a má poměrně vysoký obsah vitaminu C. Pozor na zelené brambory a klíčky - jsou toxické!
Vyzkoušejte pár našich bramborových triků!
Rajčata
Ulevují suchosti, vyživují tekutiny, posilují žaludek, pročišťují játra a krev a to v případech horka. Podporují chuť k jídlu. Pro léčbu stagnace krve v těle s přítomností horka mohou být rajčata používána i jako obklad na místa stagnace. Rajčata, která jsou nedozrálá oslabují ledviny. Lidé s revmatismem by se měli rajčatům vyhýbat. V nadměrném množství jsou oslabující pro všechny tělesné typy. Rajčata jsou ceněna kvůli svému obsahu lykopenu - jeden z nejdůležitějších přírodních karotenoidů, který podle mnoha studií zabraňuje tvorbě rakovinových buněk.
Pórek
Posiluje ledviny, je mčăopudný a podporuje pocení. Doporučuje se při rýmě a prochladnutí, bolestí v bedrech, onemocnění ledvin. Je vynikající pro osoby s nadváhou. Léčebně je možné užít odvar z pórku každý den po dobu tří týdnů.
Cibule
Podporuje pocení, rozpouští stagnace hlenů a krve, snižuje krevní tlak a cholesterol. Lék na nachlazení - povařenou cibuli oslazenou medem jíst každé čtyři hodiny.
Petrželka - nať
Podporuje trávení a doporučuje se v kombinaci s masem a rybami. Je vhodná pro léčbu některých druhů nadváhy, nateklých žláz a uzlin, kamenů ve žlučníku, močovém měchýři a ledvinách. Působí jako antioxidant a doporučuje se podávat při onemocnění kloubů a proti plísním.
A co platí na vaše problémy? Podělte se s námi! v diskusním fóru! nebo
se zeptejte přímo výživových poradců!
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.2 bodů z pětiČtěte také:
Bulgur - recepty na známé Tabouli a PilafMladá pšenice
Rýže Basmati - královna vůní
Sladké fíky
Sušené plody Jejube