Články
25.01.2010 - Iva Veselá
Granátové jablko
Z lístků se připravuje čaj, ze slupek plodů, kořenů a z kůry se získává barvivo. V lékařství se používá kůra stromů bohatá na taniny a také jeho dřevo je velmi kvalitní, proto se upltňuje hlavně v řezbářství. Řeč je o granátovém jablku - aromatickém ovoci se sladkokyselou chutí. Plod Granátovníku obecného (jiný název marhaník granátový) vyrůstá na menších stromech rostoucí hlavně ve Středozemí.
Granátová jablka mají velikost až 12 cm, mají hladkou a tlustou slupku, červené až hnědé plody. Po rozkrojení můžeme vidět velké množství peciček, které jsou obaleny šťavnatou, sladkou dužinou. Toto ovoce obsahuje přes 70% vody, velké množství sodíku, cukrů, vitamíny skupiny B, C, a A.
Konzumace
Granátová jablka se po rozpůlení konzumují lžičkou nebo jsou oblíbenou ozdobou ovocných a zmrzlinových pohárů, dortů, salátů a přidávají se také k drůbeži, rybám a grilovanému masu.
Z granátového jablka se využívá především štáva, ze které se dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny, především z úpatí Himálaje.
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Bulgur - recepty na známé Tabouli a PilafMelasa - zázrak ke slazení
Mladá pšenice pro detoxikaci
Olej z pšeničných klíčků
Sezamová pasta Tahini - doplňte tělu vápník