Články
19.10.2009 - Iva Veselá
Arrowroot a kuzu
Také k vaření používáte jíšku nebo jiná zahušťovadla na bázi tuku? Nebo si připravujete jíšku domácí z mouky a tuku? Mnozí z nás sáhnou po obyčejné bílé mouce a po tuku, který máte po ruce. Tím sice omáčku zahustíte, ale vznikne vám tučná hnědá omáčka, která zbytečně zatěžuje trávicí trakt společně s vylučováním velkého množství žluči. Výsledkem je mastné jídlo, ze kterého žaludek moc radost mít nebude. Vyzkoušejte arrowroot nebo kuzu - jejich velkou předností je to, že jsou dietní a lehce stravitelné.
Co je to arrowroot?
Aroowroot je škrobová mouka, která se vyrábí z tvz. maranty třtinové, která roste v Indii západní a v Americe. Existuje i nepravý arrowroot, který se získává z oddenků zázvorovitých rostlin rodu „Curcuma“. Také je znám brazilský arrowroot, který u nás asi nezakoupíme. Pochází z hlíz jedovaté rostliny z Jižní Ameriky. Arrowroot nemá žádnou chuť, koupíte ho pouze jako světlý bílý prášek nebo jako bílé hrudky.
Použití
Arrowroot může být použit k přípravě želé, protože má skvělé želírovací vlastnosti. Můžeme ho použít do sušenek, pudinků, želé, koláčů a teplých omáček. Můžeme ho použít i k přípravě exotických jídel jako jsou sladkokyselé omáčky. Lze použít i do vývarů.
Pomáhá při nemocích
Arrowroot je prospěšný pro všechny. Pomáhá hubeným dětem, kteří mají průjem (smíchá se s mlékem, polévkou nebo kaší). Je vhodný pro nemocné dospělé a používá se také jako lék proti otrávení. Odvar se připraví smícháním 3 lžiček arrowrootu s 30 ml vody a dále přidáme 250 ml vařící vody. Necháme povařit a můžeme přidat cukr, skořici, šťávu nebo sirup.
Pokud máte dotaz ke zdravému stravování či hubnutí, kontaktujte odborníka na výživu.
Příprava
Arrowroot lze jednoduše použít náhradou za škrob. Stačí 2 lžičky arrowrotu, které nám nahradí 1 lžíci škrobu. Před samotným použitím vždy arrowroot rozmícháme v troše vody. Potom směs přidáme například do omáčky, která se postupným vařením bude zahušťovat. Arrowroot dokáže vytvořit čisté lesklé ovocné želé, které nevytváří ledové krystaly. Hodí se třeba k přípravě domácí zmrzliny.
Co je kuzu?
Kuzu je škrob, získaný z kořene japonského vinného keře. Slouží také jako zahušťovadlo a připravuje se rozmícháním ve vodě stejně jako arrowroot. Obsahuje velmi málo kalorií, neobsahuje žádné tuky a je snadný na přípravu.
Účinky kuzu
- lehce stravitelný
- zabraňuje překyselení
- posiluje a reguluje zažívání
- zvyšuje vitalitu
- zmírňuje únavu
- proti bolestem hlavy a nachlazení
Použití
- nápoje z kuzu
- zahušťovadlo ovocných kompotů
- pudinky, dezerty, omáčky
- polévky
Co používáte na zahušťování pokrmů? Podělte se s námi! v diskusním fóru!
Hodnocení článku
Hodnotilo 19 čtenářů průměrem 4.11 bodů z pětiČtěte také:
Kozí výrobkyNoví Šmakounci! Šmakounek makový a čokoládový
Oživte jídelníček obilovinami
Perfect pasta - nízkokalorické těstoviny
Sojanéza, tofunéza...jsou lepší než majonéza