Články
28.01.2010 - Tereza Thielová
Cibule je silnou zbraní medicíny
Cibule je dvouletá vytrvalá rostlina. Pochází ze západní Asie, kde dosud rostou některé její plané druhy. V Číně a v Indii užívali cibuli nejen jako potravinu, ale i jako léčivý prostředek. To se brzy rozneslo do celého světa a dnes najdete cibuli v každé kuchyni i alternativní medicíně.
Cibule je po zelí nejdůležitější a nejvzácnější zelenina na světě.
Staré přísloví říká: ,,Člověk může spíše vařit bez ohně než bez cibule“.
Připravovat pokrm s cibulí vždy znamenalo ,,Vařit jako sedlák, ale jíst jako král“.
Použití
Cibule se používá po celém světě jako zelenina a koření. Zlepšuje chuť masitých pokrmů. Je silně aromatická, proto se její listy používají ke kořenění studených a teplých omáček, pomazánek, nádivek aj.
Cibule je známým a účinným lékem na bodnutí a štípnutí hmyzem. Na postižené místo přiložíte čerstvý plátek cibule, omezí se tím otok a nepříjemné svědění. Používá se také k léčbě kožních onemocnění, jako jsou plísně a bradavice. Na postižené místo se přiloží cibulová kaše a to na několik hodin.
Účinné látky
Nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli je allicin. Jedná se o sirnatou sloučeninu, která má antibakteriální účinky. Allicin působí preventivně proti infekcím a chrání jemné a citlivé epitelové buňky. Cibule také obsahuje mnoho jiných cenný látek, např. vitamíny sk. B, vitamín C a E a karoteny. Z minerálů v cibuli naleznete železo, zinek, síru, hořčík, fosfor, draslík, vápník, sodík, měď a jód.
Účinky, které žádoucí nejsou
Krájení cibule uvolňuje látku, která samovolně přechází na dráždivý plyn. Ten se uvolňuje do vzduchu a později se může dostat i do očí, kde se navazuje na nervová vlákna na rohovce, která zareagují aktivací slzných žláz. Lidově řečeno při krájení cibule slzí oči.
Léčivé účinky cibule
- působí preventivně proti infekcím
- dezinfikuje dutinu nosní, ústní a hltan
- snižuje krevní tlak a hodnoty cukru v krvi
- pomáhá při poruchách prokrvování, např. při studených končetinách
- povzbuzuje chuť k jídlu
- předchází nemocem cév
- zlepšuje náladu
- stimuluje libido
- podílí se na krvetvorbě
- posiluje srdce a krevní oběh
- povzbuzuje tvorbu důležitých stresových hormonů
- posiluje imunitní systém
- prevence proti rakovině
Recept pro zdraví
4 OSOBY
300 g cibule, 2 lžíce oleje, 1 l zeleninového vývaru, bageta
Cibuli oloupejte, posekejte nadrobno a osmahněte dozlatova na oleji. Přidáte zeleninový vývar a necháte vařit asi 1 minutu. Tuto jednoduchou polévku podávejte s křupavou bagetou.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Ďobáčky - ďobněte si také!Maracuja, tamarillo, durian, curuba
Mouky, které ještě neznáte
Nebuďte otrávení, dejte si ředkev
Noni – morinda citrifolia