Články

 

28.01.2010 - Tereza Thielová

Cibule je silnou zbraní medicíny

1542NDJ.jpg

 

Cibule je dvouletá vytrvalá rostlina. Pochází ze západní Asie, kde dosud rostou některé její plané druhy. V Číně a v Indii užívali cibuli nejen jako potravinu, ale i jako léčivý prostředek. To se brzy rozneslo do celého světa a dnes najdete cibuli v každé kuchyni i alternativní medicíně.

 

Cibule je po zelí nejdůležitější a nejvzácnější zelenina na světě.

Staré přísloví říká: ,,Člověk může spíše vařit bez ohně než bez cibule“.

 

Připravovat pokrm s cibulí vždy znamenalo ,,Vařit jako sedlák, ale jíst jako král“.

 

Použití

Cibule se používá po celém světě jako zelenina a koření. Zlepšuje chuť masitých pokrmů. Je silně aromatická, proto se její listy používají ke kořenění studených a teplých omáček, pomazánek, nádivek aj.

 

Cibule je známým a účinným lékem na bodnutí a štípnutí hmyzem. Na postižené místo přiložíte čerstvý plátek cibule, omezí se tím otok a nepříjemné svědění. Používá se také k léčbě kožních onemocnění, jako jsou plísně a bradavice. Na postižené místo se přiloží cibulová kaše a to na několik hodin.

 

 

Účinné látky

Nejvýznamnější látkou obsaženou v cibuli je allicin. Jedná se o sirnatou sloučeninu, která má antibakteriální účinky. Allicin působí preventivně proti infekcím a chrání jemné a citlivé epitelové buňky. Cibule také obsahuje mnoho jiných cenný látek, např. vitamíny sk. B, vitamín C a E a karoteny. Z minerálů v cibuli naleznete železo, zinek, síru, hořčík, fosfor, draslík, vápník, sodík, měď a jód.

 

Účinky, které žádoucí nejsou

Krájení cibule uvolňuje látku, která samovolně přechází na dráždivý plyn. Ten se uvolňuje do vzduchu a později se může dostat i do očí, kde se navazuje na nervová vlákna na rohovce, která zareagují aktivací slzných žláz. Lidově řečeno při krájení cibule slzí oči.

 

Léčivé účinky cibule

- působí preventivně proti infekcím

- dezinfikuje dutinu nosní, ústní a hltan

- snižuje krevní tlak a hodnoty cukru v krvi

- pomáhá při poruchách prokrvování, např. při studených končetinách

- povzbuzuje chuť k jídlu

- předchází nemocem cév

- zlepšuje náladu

- stimuluje libido

- podílí se na krvetvorbě

- posiluje srdce a krevní oběh

- povzbuzuje tvorbu důležitých stresových hormonů

- posiluje imunitní systém

- prevence proti rakovině

 

Recept pro zdraví

4 OSOBY

300 g cibule, 2 lžíce oleje, 1 l zeleninového vývaru, bageta

 

Cibuli oloupejte, posekejte nadrobno a osmahněte dozlatova na oleji. Přidáte zeleninový vývar a necháte vařit asi 1 minutu. Tuto jednoduchou polévku podávejte s křupavou bagetou.

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Co jste možná nevěděli o sóje 
Cuketa a celer pro zimní dny 
Kokos 
Lupina neboli tremoso - pro celiaky i dietáře 
Mouky, které ještě neznáte 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny