Články
03.12.2009 - Tereza Thielová
Exotické výživné pomelo
Pomelo je stále zelený strom s pravděpodobně největším citrusovým plodem na světě. Pochází z Jihovýchodní Asie, ale nejčastěji se pěstuje v Kalifornii (USA), Číně, Mexiku, a v menší míře ve Španělsku.
Strom pomela je středně vysoký strom podobný grapefruitu. Plody jsou hruškovitého lehce zploštělého tvaru. Barva slupky je žlutá až žlutooranžová a prodává se v mikrotenové síťce. Bez mikrotenové síťky plod rychle vysychá.
Dužnina
Jeden plod pomela dosahuje váhy až 5 kg, ale většinou jsou na trhu k dostání plody okolo 1 – 2 kg. Reálný podíl využitelné části plodu je podstatně menší, kilový plod má dužniny zhruba jako velký pomeranč.
Dužnina pomela je šťavnatá, osvěžující, sladká či sladkokyselá s vůní po ostružinách. Pomelo se chuťově nejvíce podobá grepu, postrádá ale jeho trpkost.
ČTĚTE TAKÉ: Mladý ječmen - horká novinka
Výživná hodnota
Pomelo je vydatným zdrojem železa, draslíku, vitamínu C a A. Pravidelná konzumace pomela přispívá v boji proti srdečním nemocem a snižuje hladinu špatného cholesterolu. Vysoký obsah vlákniny, nízký obsah sodíku a žádný tuk činí z pomela výborného pomocníka v boji s nadváhou.
Využití v kuchyni
Pomelo se konzumuje syrové, bez slupky a to většinou přímo, nebo se přidává do ovocných salátů. Doporučuje se oloupat silnou kůru a jednotlivé dílky navíc sloupnout z jejich bílé pevné blány. Rozmačkaná dužnina se často přidává pro zpestření chuti marmelád a dokonce i masa. Semena můžeme kandovat. V Číně se slupky suší a používají se k aromatizování čaje.
Hodnocení článku
Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Acai berry - král antioxidantůChia semínka neboli running food
Je libo švestiček z naší zahrádky?
Rýže Basmati - královna vůní
Zdraví za pár korun 2. část