Články
Jak vypočítat ideální tělesnou hmotnost?
Na řadu dotazů mých klientů "kolik bych tedy měl/a vážit" odpovím tímto článekem - jak si tedy spočítat ideální tělesnou hmotnost?
Jaké jsou kyselino/zásadotvorné potraviny?
Tímto článkem bych chtěla navázat na včerejší téma - co je acidobazická rovnováha. Jedná se o rovnováhu kyselin a zásad v našem organismu. Je samozřejmé, že určité množství kyselinotvorných potravin tělo potřebuje, ale přesto je nutné konzumovat více zásadotvorných potravin. Jaké potraviny to tedy jsou?
Co je acidobazická rovnováha?
My lidé jsme od přírody stvořeni jako dokonalé bytosti. S naší schopností neustálé regenerace bychom se mohli dožít 120 a více let. Ale praktická cesta k tomuto cíli je mnohem zajímavější než teoreticky dosažitelný věk. Vnitřní prostředí organismu by mělo mít mírně zásaditý charakter. Chybné návyky ve stravování však vedou k tomu, že se podíl zásaditosti v našem těle stále snižuje. Překyselení organismu je pak důvodem většiny nemocí...
Antioxidanty a jejich účinky
Zatímco nás každodenně zaplavují fakta o rakovině, nemocích srdce, hypertenzi a dalších chorobách, většina z nás na toto nebere zřetel. Ale řekněte si sami - nechtěli byste vypadat mladší, žít déle a cítit se celkově lépe? Asi odpovím za vás, že ano...
Co je vláknina a jaké má účinky?
Vláknina je nestravitelná složka potravy, neštěpitelná enzymy. Pro naše zdraví je však nezbytná. Z chemického hlediska se jedná o celulózu, hemicelulózu, pektiny, ligniny, slizy apod...
Kdy vyhodit prošlé potraviny?
Patříte mezi ty, kterým prošlá potravina nebo plíseň nevyvede z míry? Někdy se zdají být potraviny v pořádku, přesto že jsou již po záruční lhůtě. Jenomže záruční lhůtu neuvádějí výrobci z legrace, ale má své jisté opodstatnění. Takže dobře čtěte dále, abyste si nepřivodili nemilé zdravotní potíže nebo vážněji poškodit zdraví...
Výživové mýty
Působí nápoje s obsahem kofeinu dehydrataci organismu? Je nutné omezit spotřebu vajec nebo nevařit zeleninu? Skutečnost je někdy obtížné odlišit od výmyslů.
Kolik váží stres?
Stres je neustálým průvodcem našeho života a obklopuje většinu z nás. Kromě toho, že v nadměrném množství může zvyšovat krevní tlak, snižova chuť na sex nebo negativně ovlivňovat vnitřní orgány, oslabuje celkovou imunitu a vyvolává agresivní chování...
Jak si připravit miso polévku
Polévka miso je původem japonské jídlo, které se jí netradičně hůlkami. Připravuje se ze surovin, které asi běžně nekupujete. Jsou to mořské řasy, dashi a miso pasta. Přesto si ji někdy zkuste koupit. Je to velmi lahodná polévka, nutričně velmi výživná a je základní součástí japonské kuchyně..
Co je wasabi?
Jestli jste jedlíkem sushi, tak wasabi jistě budete znát. Ale kdo tento název slyší poprvé, tak pozor na zelenou hmotu, která se právě k jídlu sushi podává. Wasabi je japonský zelený křen, který je velmi ostrý. Tvoří jednu z nejběžnějších ingrediencí japonského jídla sushi...
archív