Články
Která mouka je tedy zdravá?
Je správné jíst bílou mouku? Častokrát slýcháváme, že nikoliv. Bývá vnímána za nezdravou a obecně není doporučována. Která mouka je tedy správná a proč raději používat celozrnné mouky?...
Stravování budoucích maminek
Tvrzení, že strava u těhotných žen by měla být pestrá a vyvážená, je všeobecně známo, málokdo však ví, jak konkrétně postupovat v praxi. Žena by se měla zajímat o potraviny, které bude jíst před těhotenstvím, v průběhu těhotenství a dále při kojení. Jistě každá žena chce zhubnout co nejrychleji. Ale nic neuspěchejme a řekněme si základní zásady, které by maminky měly dodržovat...
HDL a LDL cholesterol - jaký mají na nás vliv?
Cholesterol je často považován za nebezpečnou složku, neboť vysoká hladina špatného cholesterolu v krvi představuje hlavní rizikový faktor pro vznik srdečních chorob. Toto riziko může podstatně snížit zdravý životní styl a výživa...
Zhubnu, když jím biopotraviny?
Mnozí se mne nejen v poradně ptají, jestli mohou zhubnout pomocí biopotravin. Doufám, že se mi v krátkosti podaří vysvětlit, co jsou biopotravinya pak si možná na otázku sami odpovíte :)...
Jak si udržet v zimě zdravíčko?
Mrazivé teploty, souvislá sněhová pokrývka a suchý vzduch, to by bylo krásné, že ano? Bohužel u nás jsou spíše výkyvy teplot, které nás vyvádějí z rovnováhy. Oslabená imunita dokáže pěkně potrápit, začíná to nevinou rýmou a končí v nejlepším případě chřipkou v posteli...
Co působí našemu tělu skvalen
Skvalen je tukovou složkou například amarantu nebo olivového oleje. Důležitou vlastností skvalenu je skutečnost, že brání nadbytečné tvorbě cholesterolu v organismu. Zařazení potravin s amarantem do jídelníčku tak může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi...
Jak vůně ovlivňují člověka
Vůně je mocná a má na člověka velký vliv. Dokáže vyvolat chuť k jídlu, vzpomínky na to, co jsme zažili, vybaví nám v paměti konkrétní osoby, místa či situace...
Ono se řekne...jogurt...
Jogurt je mléčný výrobek, při kterém se v mléce po 4-8 hodin nechávají při teplotě asi 40 °C vyvíjet bakterie, které procesem zvaným kysání přemění cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou. Jde o nejrozšířenější funkční potravinu na světě...
Co je lepší, máslo nebo margaríny?
Mnoho lidí si jistě několikrát položilo otázku: co je pro zdraví lepší, živočišné máslo, nebo rostlinné roztíratelné tuky? Mám v kuchyni spíše používat floru, nebo AB máslo? Jak je to se sádlem, palmovým a kokosovým tukem?...
Výmysly a skutečnosti - dává špenát sílu?
Existuje mnoho populárních výmyslů a mylných představ o vlivu některých jídel na naše zdraví a pohodu; většina z nich si odporuje. Protože je spousta odporujících si informací, nelze se divit, že mnoho lidí je zmateno, které jídlo je dobré a které špatné.
archív