Články
19.04.2010 - Iva Veselá
Jak si připravit miso polévku
Polévka miso je původem japonské jídlo, které se jí hůlkami. Připravuje se ze surovin, které asi běžně nekupujete. Jsou to mořské řasy, dashi a miso pasta. Přesto si ji někdy zkuste koupit. Je to velmi lahodná polévka, nutričně velmi výživná a je základní součástí japonské kuchyně.
Dashi je jedna ze základních surovin v japonské kuchyni, která se vyrábí vařením suchých řas a suchých makrelovitých ryb. Instantní dashi granule se obvykle prodávají ve skleničkách nebo balíčkách a mají různou intenzitu chuti. Proto přidáváme více dashi, jestliže chceme polévku silnější. Tuto ingredienci seženete v japonských nebo čínských obchůdcích.
Miso je pasta ze sojových bobů, která se prodává v mnoha barevných a chuťových variantách. Může býž žluté, bílé nebo červené. Žluté miso je sladké a krémové a červené miso je silnější a slanější. Miso koupíte běžně ve zdravé výživě.
Co potřebujeme k přípravě:
5 g řas Wakame
120 g čerstvého tofu
400 ml dashi
1 ½ PL miso pasty
2 středně velké jarní cibulky
Postup:
Nalijeme dashi do hrnce, umístíme na sporák a nastavíme ho na největší plamen. Mezitím si připravíme misku, vložíme do ní suché řasy a zalijeme vodou, aby byly řasy ponořené. Namočené řasy nasáknou vodu a zvětší se. Dále dáme do šálku miso a přidáme k němu z hrnce tolik lžic dashi, aby se rozpustilo. Dobře miso s dashi promícháme, musí se dobře rozpustit. Potom tuto směs přilijeme do hrnce a zamícháme. Tofu nakrájíme na kostičky asi 1 x 1 cm, přidáme ho do hrnce a ztlumíme plamen. Nakonec do hrnce přidáme namočené wakame a necháme polévku na ztlumeném plamenu několik minut, aby všechny ingredience byly teplé. Nenechávejte polévku vařit déle, nebo se zničí všechny chutě.
Miso polévku podáváme v mističkách. Ve finále nakrájíme najemno cibulku a posypeme jí polévku. Tradičně se tato polévka jí nakonec jídla nebo slouží jako vydatná snídaně. K vychutnání původních tradic použijte hůlky. Jimi jezte pevné ingredience a vodu srkejte přímo z misky.
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.13 bodů z pětiČtěte také:
HDL a LDL cholesterol - jaký mají na nás vliv?Jak vybrat vanilkový cukr
Příprava švestiček Umeboshi
Výmysly a skutečnosti - je hnědý cukr lepší než bílý?
Známé i neznámé sojové výrobky