Články
21.10.2010 - Iva Veselá
Co je vláknina a jaké má účinky?
Vláknina je nestravitelná složka potravy, neštěpitelná enzymy. Pro naše zdraví je však nezbytná. Z chemického hlediska se jedná o celulózu, hemicelulózu, pektiny, ligniny, slizy apod. Vláknina se dá rozdělit na dva typy:
- rozpustnou vlákninu, která absorbuje vodu a je schopná bobtnat a působí příznivě na metabolismus cukrů a tuků
- nerozpustnou vlákninu, která váže vodu jen velmi málo a jejím prvořadým úkolem je boj proti zácpě
Množství vlákniny
Optimálně je vhodné jíst 30-50g vlákniny denně. Běžný člověk konzumuje 10-20 g vlákniny denně, ačkoliv rizikový faktor rakoviny tlustého střeva je již na 20-30 g vlákniny denně! Je třeba si uvědomit, že v ČR je největší výskyt rakoviny tlustého střeva a měli bychom proto preventivně zařazovat vlákninu do svého jídelníčku.
Funkce vlákniny
- zpomaluje vstřebávání a trávení (obzvlášť polysacharidů) a nedochází k jednorázovému přetížení cukrem
- snižuje hladinu triglyceridů v krvi
- pektinové látky vážou žlučové kyseliny ve střevě (prevence rakoviny)
- vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu
- upravuje konzistenci stolice, zvyšuje její obsah a zrychluje pasáž střevem (skvělá prevence proti zácpě)
Zdroje vlákniny
Celozrnné obiloviny, zelenina, ovoce, plané rostliny, mořské řasy, houby
Poznámka: Mořské řasy a houby obsahují velmi jemnou vlákninu, která se dostává až na úroveň buněk. Tam potom absorbuje toxické látky včetně těžkých kovů a radioaktivních látek.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.4 bodů z pětiČtěte také:
Jak na pitný režim - Metropol TV, pořad Lady MJak se vyrábí ovesné vločky
Jak si upéct domácí chlebík?
S čím často souvisí bolesti hlavy?
Význam střevní mikroflóry