Články

 

12.11.2010 - Iva Veselá

Antioxidanty a jejich účinky

1794OTF.jpg

 

Zatímco nás každodenně zaplavují fakta o rakovině, nemocích srdce, hypertenzi a dalších chorobách, většina z nás na toto nebere zřetel. Ale řekněte si sami - nechtěli byste vypadat mladší, žít déle a cítit se celkově lépe? Asi odpovím za vás, že ano.

 

Imunitní systém

Naše těla jsou vybavena obrannými mechanismy, aby poskytly imunitní schopnost před škodlivými vnějšími vlivy (v jídle, pití, ovzduší, psychickým vytížením atd.). Tento imunitní systém slouží k eliminaci vnějších vlivů a opravě poškozených tkání a buněk. Pokud imunitní systém pokoušíme příliš dlouho, postupně se oslabuje a nemoc na sebe nedá dlouho čekat. Pokud vás už nyní trápí alergie, záněty, časté virózy, měli byste tuto situaci začít řešit.

 

Antioxidanty

Hlavní roli v posílení imunitního sytému hrají antioxidanty a fytochemické látky, kolem kterých se točí mnoho výzkumů a výsledků. Zjistilo se, že tyto látky umí výrazně posílit imunitní systém, a tím snížit zranitelnost lidského těla vůči vnějším vlivům.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

Vitamín A

Jedná se o vitamín, který napomáhá snížit intenzitu infekce a vyšší dávky beta-karotenu mohou dokonce zvýšit počet bílých krvinek (T-lymfocytů), které působí v rámci imunity. Velmi účinný je u dětí!

DDD: denní doporučená dávka je cca 1 mg.

Zdroje: dobrým zdrojem tohoto vitamínu je rybí tuk, játra, mrkev, rajčata, meruňky, petrželová nať a další barevné druhy ovoce a zeleniny.

Výhodou tohoto vitamínu je to, že je poměrně stabilní, tudíž při zpracování potravin je vitamín A „odolný“ proti oxidaci, a tím znehodnocení. Pokud tedy máte rádi dušenou mrkev, s chutí do toho! :)

 

Vitamín C

Patří mezi nejopěvovanější vitamíny ve smyslu posílení imunity. A protože je tento vitamín rozpustný ve vodě, může dobře útočit na volné radikály rozpuštěné ve vodě, v mezibuněčném prostoru i v buňkách. Vitamín C pomáhá játrům při detoxikaci, a tím se organismus dokáže zbavit virů a bakterií. Doslova inaktivuje volné radikály. Doporučená denní dávka je stanovena na 60 mg denně, ale to je podle mého názoru velmi málo. Vzhledem k tomu, v jakém prostředí žijeme, by měla být dávka preventivně navýšena. Pokud se jedná o již nemocného pacienta, po operaci nebo zranění, mělo by navýšení dávek platit dvojnásobně (několik set až tisíce gramů).

DDD: dnes i 100 mg a více

Zdroje: některé druhy ovoce (acerola, třešně, guava, černý rybíz, grep, papája,limety, mango, ostružiny, mandarinky, jahody,…), zeleniny (zelená papriky, špenát, zelí, pórek, dýně,…) nebo brambory. Pozor na výrobu ovocných kompotů a džemů. Tento vitamín není tepelně stabilní, tudíž ho vysokými teplotami zničíte (až 80% zoxiduje).

 

 

Vitamín E

Tento vitamín dokáže chránit bílé krvinky před poškozením a v kombinaci s vitamínem A (a také selenem) přispívá ke zvýšené funkci imunitního systému. Tento vitamín si můžete spojit s rostoucím věkem - dokáže totiž zpomalit slábnutí imunity v souvislosti s věkem.

DDD: přijatelná dávka je i 100 mg denně

Zdroje: pšeničné klíčky, rostlinné oleje, oříšky, semena

 

Další „posilovače“ imunity

Klientům v poradně často opakuji úlohu a důležitost antioxidantů A, C a E, ale to není vše. Mezi další důležité látky patří beta-glukany (v houbách shitake, hlívě ústřičné,…), česnek (působí jako přírodní antibiotikum - působí jak antibakteriálně, tak antivirově). Nemohu opomenout ani probiotika, která společně s prebiotiky tvoří příznivou mikroflóru a kromě zlepšení trávení posilují imunitu.

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 2.33 bodů z pěti


Čtěte také:

Co je to rukola, mangold, polníček...? 
Která mouka je tedy zdravá? 
Melouny a jeho druhy 
S čím často souvisí bolesti hlavy? 
Stravování budoucích maminek 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny