Působí nápoje s obsahem kofeinu dehydrataci organismu? Je nutné omezit spotřebu vajec nebo nevařit zeleninu? Skutečnost je někdy obtížné odlišit od výmyslů.
Mají nápoje s kofeinem dehydratační vliv na organismus a zvyšují požadavky na množství tekutin?
Studie prokázaly, že kofeinové nápoje, jako je čaj, káva a kolové nápoje, konzumované v běžném množství nezvyšují ztráty tekutin v organismu. Při spotřebě kofeinu vyšší než 250 mg za den se projevují jeho diuretické účinky, což může vést k zvýšené ztrátě vody, a tím i k možnému deficitu vody (tento vliv může být méně významný u pravidelných konzumentů kávy). Takže při mírné spotřebě kofeinových nápojů může voda z nich přispívat k zvýšení objemu přijímaných kapalin. Odborné výbory v evropských zemích doporučují příjem vody z nápojů pro dospělé alespoň v množství 1,8 l, tedy mimo vodu získanou z potravin a při metabolismu, jako náhrada ztrát tekutin močí, stolicí a dýcháním.
Nemáme jíst více než 3 vejce týdně?
Vysoká hladina cholesterolu v krvi představuje významný rizikový faktor pro koronární nemoce srdce. To vedlo k domněnce, že vaječný žloutek, který je bohatý na cholesterol (kolem 225 mg v jednom vejci střední vlhkosti), není pro naše srdce vhodný. Lidský organismus však sám produkuje kolem 75 % celkového cholesterolu v těle a cholesterol přijímaný potravou má jen velmi malý vliv na jeho hladinu v krvi. Mnohem větší vliv na hladinu cholesterolu (zvláště LDL cholesterolu) v krvi však mají nasycené tuky v potravě a právě vejce obsahují nasycených tuků jen malé množství. Proto není nutné omezovat konzumaci vajec za předpokladu, že vejce tvoří součást celkově vyvážené potravy s nízkým obsahem nasycených tuků. Vždy samozřejmě záleží na zdravotním stavu jedince, můžete nás také navštívit ve výživové poradně
Food-Life.cz v Praze a konzultovat Vaše dotazy. Rozhodně není vhodné řídit se novinovými články, jejich příkazy a zákazy.
Je možné vařením zničit všechny užitečné látky obsažené v zelenině?
Vitamin C a kyselina listová jsou látky ve vodě rozpustné a citlivé na oxidaci, takže při vaření potravin, především zeleniny ve velkém množství vody, která se potom vylije, dochází k jejich velkým ztrátám. Tyto ztráty i dalších vitaminů a minerálů mohou být minimalizovány, jestliže se zelenina nekrájí, je vkládána do vařící vody a po uvaření je ihned podávána. Na druhou stranu, některé další důležité složky jako je vláknina, lykopen v rajčatech a další antioxidanty zůstávají v zelenině a během vaření se zvyšuje jejich dostupnost. Důkladné vaření rovněž zvyšuje mikrobiologickou bezpečnost potravin a jejich chuť. Vše má tedy své pro a proti.
Image: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net
Eufic.org