Články
Pravidelné snídání až 2x snižuje riziko obezity
Snídaně je nejdůležitějším jídlem z celého dne. Toto pravidlo dodržovaly již naše babičky a s tímto pravidlem souhlasí i vědci na celém světě. Vynechání pokrmu totiž může vést k obezitě, ale vynechání snídaně zvyšuje riziko obezity prý až dvojnásobně...
Sušení ryb a sushi 3. díl
Sushi je japonský způsob podávání syrové mořské ryby. Do celého světa se rychle rozšiřuje hlavně kvůli jeho blahodárným účinkům na lidské zdraví...
Sušení ryb a sushi 2. díl
Téměř na celém světě se ryby zpracovávají tradiční technologií. Přesto se i v moderní době dále vyvíjí a objevují způsoby dosud ne běžně užívané...
Sušení ryb a sushi 1. díl
Sušení je s největší pravděpodobností nejstarší konzervační metodou používanou k prodloužení trvanlivosti potravin a tedy i ryb. Proces sušení spočívá v zahřívání potravin, převádění obsahu...
Základ kvality našeho života - aneb doporučení pro každého
Někdo za to považuje peníze, druhý přátele, ale možná málokdo odvětí, že je to "prosté" zdraví. Nejvýznamnější vliv na zdraví má životospráva (50-80%)...
Strava: 50 a více let
S každým dalším desetiletím svého života se každý musí připravit na jiný styl stravování. Jak tělo stárne, potřebuje stále více zdraví prospěšných látek. Holt už organismus spaluje čím dál hůře...
Strava: 30 a více let
S každým dalším desetiletím svého života se každý musí připravit na jiný styl stravování. Jak tělo stárne, potřebuje stále více zdraví prospěšných látek. Holt už organismus spaluje čím dál hůře...
Probiotické bakterie
Evropský trh s probiotiky se v posledních deseti letech se rychle rozvíjel zároveň s rostoucím zájmem spotřebitelů o potraviny, které příznivě ovlivňují zdravotní stav. Jaké jsou tedy současné znalosti o probiotikách?...
Co si uvařit na podzim
Sladké a dobré podzemní plody dokážou bojovat s rakovinou, doplní energii vyvolají uspokojivý pocit plného žaludku – kořenová zelenina je vítězem pro studený podzim.
Zelenina by se měla střídat podle ročního období. Ve studených dnech by se měla jíst spíše kořenová zelenina a naopak v teplých sezónách bychom měli na talíři preferovat zeleninu, která roste nad zemí. To znamená...
Nezapomínáte i na ostatní přílohy?
Tak schválně, vezměte si tužku a papír a napište si, které přílohy tvoří převážnou část vašeho jídelníčku. Jestliže máte na papíře jen rýži, těstoviny, brambory, knedlík a sem tam nějaká luštěnina, tak neusínejte na vavřínech a honem na nějakou změnu!...