Články
14.01.2010 - Iva Veselá
Sušení ryb a sushi 3. díl
Sushi je japonský způsob podávání syrové mořské ryby. Do celého světa se rychle rozšiřuje hlavně kvůli jeho blahodárným účinkům na lidské zdraví. Oblíbeným způsobem servírování sushi je kombinace syrové mořské ryby, octové rýže a sušené mořské řasy Nori, tzn. rolky.
Sushi kuchyně se skládá ze tří základních způsobů podávání:
- Maki-sushi se před konzumací namáčejí do směsi sojové omáčo ky s wasabi a přílohou je bílá ředkev a marinovaný zázvor.
- Temaki-sushi se liší ve tvaru řasy, která je poskládána do tvaru kornoutu a její výplní je octová rýže, jejímž středem je kombinace plátků mořských ryb.
- Nigiri-sushi svým vzhledem připomíná umělecké dílo a originál v každém kousku.
Sashimi
Sashimi sou plátky syrových ryb, krásně rozložené po talíři jako vějíř. Ryby se používají ale jen mořské, neboť ty prý neobsahuji parazity. Plátky se namáčí do sojové omáčky a také zde se používá zeleny křen. Sashimi (syrová ryby) se servíruje mimo rýži.
Sashimi je porcováno do různých tvarů například hira zukuri je standartní oválný řez. Tenčí řez, který často není tlustší než 1/16 palce se nazývá ito zukuri. Nejtenčím způsobem je tzv. kaku zukuri, kdy je porce slabá jako papír.
Tsukudani, Moromi
Jednu se o metodu, kdy je rybí maso připravováno vařením v sojové omáčce. Již po staletí se vyrábí v Sodishimě v jednom z předních regionů produkujících sojovou omáčku. Toto jídlo má jedinečné aroma mořských řas nebo hub. Moromi je nerafinovaná soja s dlouhou tradicí mezi sojovými omáčkami. Moromi chutná také skvěle na plátcích okurek.
Hodnocení článku
Článek nebyl ještě ohodnocen.Čtěte také:
Energie na celý denInstatní sojová mléka
Pozitivní účinky zeleného čaje
Specifika výživy seniorů
Strava: 30 a více let