Články
27.11.2009 - Iva Veselá
Probiotické bakterie
Evropský trh s probiotiky se v posledních deseti letech se rychle rozvíjel zároveň s rostoucím zájmem spotřebitelů o potraviny, které příznivě ovlivňují zdravotní stav. Jaké jsou tedy současné znalosti o probiotikách?
Probiotika jsou živé mikroorganismy přítomné v některých potravinářských výrobcích nebo doplňcích, které, pokud se konzumují v dostatečném množství, mohou mít příznivé účinky na naše zdraví. Pomáhají udržovat zdravou rovnováhu bakterií přítomných v zažívacím traktu.
Tyto bakterie potřebujeme!
Každý z nás má v trávicím traktu asi kilo a půl bakterií. Těžko by se nám bez nich žilo. Pomáhají nám trávit potravu, vyrábějí pro nás životně důležité látky a rozkládají toxiny, jež se nám dostaly do těla. Člověk ale žije ve stále sterilnějším prostředí, konzumuje stále čistší potraviny a přísun bakterií vázne. Podle některých odborníků vděčí lidé za některé zdravotní potíže právě tomu, že nemají v útrobách dostatečně početnou a pestrou „mikrobiální zoo“.
Lékem na „mikrobiální manko“ by mohly být bakterie, které pravidelně konzumujeme s některými mléčnými výrobky, např. s jogurtem nebo kefírem. Ti, kdo nechtějí nic ponechat náhodě, vsázejí na tzv. probiotika, což jsou kultury živých bakterií připravené speciálně pro nápravu nerovnováhy mezi bakteriemi v našich útrobách.
Běžným typem probiotických bakterií jsou kmeny Lactobacillus a Bifidobacterium, někdy v kombinaci se Streptococus thermophilus2 Probiotika se většinou konzumují prostřednictvím fermentovaných mléčných výrobků nebo jako potravinový doplněk ve formě tablet a tobolek.
Studie zaměřené na zdravotní účinky probiotik
Ačkoliv bylo vědecky prokázáno, že požívání probiotik může mít příznivý vliv na zdraví, tento poznatek se vztahuje pouze na specifické kmeny, které byly testovány a nelze jej všeobecně vztahovat na všechna probiotika. Proto v posledních letech se vědecký výzkum zaměřil na schopnost specifických probiotických kmenů chránit organismus před některými nemocemi.
Potenciální zdravotní účinky probiotik na lidi jsou následující:
- Snížení výskytu nebo vážnosti infekce zažívacího traktu
- Zlepšení tělesné odolnosti
- Zlepšení funkce střev
- Snižují účinek některých karcinogenních mikroorganismů
- Zvyšují odolnost proti infekcím
Probiotické bakterie mohou příznivě působit různým způsobem. Některé mohou produkovat látky s antimikrobiálními účinky, jiné soutěží s patogeny o živiny nebo o vazební místa na střevní stěně, nebo ovlivňují imunitní systém. Bez ohledu na tyto mechanismy je pro zajištění optimálního a trvalého účinku je nutný pravidelný přísun živých probiotických bakterií, neboť tyto bakterie pouze zažívacím traktem procházejí a nejsou součástí střevní mikroflory.
ČTĚTE TAKÉ: Ono se řekne..jogurt..
Probiotika v potravinách
Účinek probiotik se může měnit podle toho, jakou formou jsou do potravinářských výrobků přidávány a jak jsou následně zpracovány v trávicím traktu (samostatně nebo společně s jinými mikroorganismy, v jídle, v lécích, v různých přísadách, potravních doplňcích...). Málokdo totiž tuší, že sice jogurty obsahují probiotika (živé kultury), ale nefungují tak dobře jako když jsou společně s prebiotiky. Prebiotika jsou obsaženy ve vláknině (žitné, ovesné, pšeničné klíčky a otruby) a jsou živinou pro probiotika. Samotný jogurt bez vlákniny je téměř "bezcenný".
Pro EU Health
Evropská unie založila již v roce 2001 pracovní skupinu s názvem Proeuhealth s cílem vědeckého ověřování role některých probiotických bakterií při zajišťování naší zdravotní pohody. Tato skupina během 4 let své činnosti získala řadu významných výsledků a poznatků vztahujících se k příznivému vlivu některých probiotických kmenů na lidské zdraví.
Zánětlivá onemocnění střevního traktu
Tato onemocnění se projevují těžkými průjmy, zvracením a bolestmi břicha. Jsou vyvolávány reakcí imunitního systému na některé bakterie v zažívacím traktu. V rámci Proeuhealth bylo prokázáno, že některá probiotika, v tomto případě specifické kmeny Lactococcus a Lactobacillus, mohou chránit před záněty střev a v současné době se sleduje, které specifické kmeny Lactococcus mohou být užity s optimálními účinky.
Gastritidy a průjmy
Bakterie Helicobacter pylori mohou u lidí vyvolávat gastritidy, žaludeční vředy a v nejhorších případech i rakovinu žaludku, zatímco Escherichia coli a Salmonela typhimurium jsou příčinou infekčních průjmů. V rámci studií Proeuhealth bylo zjištěno, že specifické kmeny Lactobacilli snižují u myší množství bakterií Helicobacter pylori a Salmonela typhimurium. V současné době jsou plánované další testy specifických kmenů Lactobacilli na lidech, které mohou přispět k vypracování nové metody, které umožní chránit před gastritidami
a průjmy.
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 3 bodů z pětiČtěte také:
Muži a ženy se stravují jinakPravidelné snídání až 2x snižuje riziko obezity
Specifika výživy seniorů
STOP překyselenému organismu
Zdravé alternativy potravin
Diskuze
Upřímně pořád úplně nerozumím tomu, že existují nějaké „prospěšné“ bakterie, které nám pomáhají a které teda asi někdo má nebo nemá, netuším. Každopádně absolutně sobecky můžu prohlásit, že ať už fungují jakkoli, hlavně, že fungují :D Užívám probiotika už několik let, samozřejmě ne souvisle po celou dobu, ale třeba na podzim si kupuji vždycky biopron forte probiotika kvůli imunitě a domů zas ty s přídavnými trávicími enzymy, které začnu brát, když mám nějaké větší problémy s trávením nebo se zažíváním.
21.06.2014 13:14