Články

 

13.01.2010 - Iva Veselá

Sušení ryb a sushi 2. díl

1683ODg.jpg

 

Téměř na celém světě se ryby zpracovávají tradiční technologií. Přesto se i v moderní době dále vyvíjí a objevují způsoby dosud ne běžně užívané. Zejména v Japonku jsou známé tyto metody zpracování a servírování rybích pokrmů:

  • Kamaboko
  • Sushi
  • Sashimi
  • Tsukudaru
  • Shigureni
  • Tsukudani

 

Kamaboko

  • Kamaboko se v Japonsku vyrábí od 14. století a v současné době je rozšířeno téměř po celém světě
  • Různé druhy ryb jsou opracovávány a potom vařeny v páře dokud nejsou dokonale uvařeny, avšak nerozvařeny. Musí být stálé ve své struktuře.
  • Kamaboko je většinou prodáváno v poloválcovitých tvarech.
  • Kamaboko je imitací krabího masa. Nejvíce se používá v tzv. Kalifornia rolls nebo jiných Maki.
  • Obecně jsou tímto názvem označovány výrobky surimi
  • Během přípravy je ryba nejprve zbavena kůže, vykostěna, pak opakovaně promývána, aby se dokonale zbavila rybího pachu, hmota je barvena a rozmělněna na pastu. Tato bílá pasta, bez jakéhokoliv rybího zápachu, je míchána s aromatickými koncentráty, které jsou vyrobeny vyluhováním korýšů (krabů) či z vývarů mušlí. Případně jsou přidávány uměle vyrobené "krabí" vůně.

 

 

Surimi

  • Je rybí maso, zpracováno na kaši, ochuceno a pak zformováno do různých tvarů. Jde o chuťovou i vzhledovou přeměnu rybího masa na vzácnější (dražší) maso z kraba a nebo krevety.
  • Surimi je vyráběno z ryb čeledi treskovitých, vyznačujících se libovým, tužším masem s delikátním nasládlým aroma. Používá se zejména aljašské tresky a pacifického hejka
  • Pasta je lisována, vařena a krájená do různých tvarů, napodobující různé mořské produkty, jako jsou např. krabí nožky, klepýtka, humří špalíčky, krevety a mušle.
  • Přibarvuje se tak, aby toto původně rybí maso úplně do detailu i chuti imitovalo maso vzácnějších mořských plodů. Nakonec jsou výrobky zmrazeny a dodány do supermarketů.
  • Surimi, jako imitace chutě krabího masa a krevet je vhodné jako složka do salátů, pomazánek, jídel připravovaných na pánvi a do polévek U nás jsou rozšířené zejména "krabí tyčinky".

 

Sushi

Další článek: Sušení ryb a sushi 3. díl


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Formy obilovin na trhu 
Funkční potraviny 
Jak správně kombinovat jídlo 
Netvařte se kysele, jezte... 
Zelenina nahradí všechny spalovače tuků 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny