Články
13.01.2010 - Iva Veselá
Sušení ryb a sushi 2. díl
Téměř na celém světě se ryby zpracovávají tradiční technologií. Přesto se i v moderní době dále vyvíjí a objevují způsoby dosud ne běžně užívané. Zejména v Japonku jsou známé tyto metody zpracování a servírování rybích pokrmů:
- Kamaboko
- Sushi
- Sashimi
- Tsukudaru
- Shigureni
- Tsukudani
Kamaboko
- Kamaboko se v Japonsku vyrábí od 14. století a v současné době je rozšířeno téměř po celém světě
- Různé druhy ryb jsou opracovávány a potom vařeny v páře dokud nejsou dokonale uvařeny, avšak nerozvařeny. Musí být stálé ve své struktuře.
- Kamaboko je většinou prodáváno v poloválcovitých tvarech.
- Kamaboko je imitací krabího masa. Nejvíce se používá v tzv. Kalifornia rolls nebo jiných Maki.
- Obecně jsou tímto názvem označovány výrobky surimi
- Během přípravy je ryba nejprve zbavena kůže, vykostěna, pak opakovaně promývána, aby se dokonale zbavila rybího pachu, hmota je barvena a rozmělněna na pastu. Tato bílá pasta, bez jakéhokoliv rybího zápachu, je míchána s aromatickými koncentráty, které jsou vyrobeny vyluhováním korýšů (krabů) či z vývarů mušlí. Případně jsou přidávány uměle vyrobené "krabí" vůně.
Surimi
- Je rybí maso, zpracováno na kaši, ochuceno a pak zformováno do různých tvarů. Jde o chuťovou i vzhledovou přeměnu rybího masa na vzácnější (dražší) maso z kraba a nebo krevety.
- Surimi je vyráběno z ryb čeledi treskovitých, vyznačujících se libovým, tužším masem s delikátním nasládlým aroma. Používá se zejména aljašské tresky a pacifického hejka
- Pasta je lisována, vařena a krájená do různých tvarů, napodobující různé mořské produkty, jako jsou např. krabí nožky, klepýtka, humří špalíčky, krevety a mušle.
- Přibarvuje se tak, aby toto původně rybí maso úplně do detailu i chuti imitovalo maso vzácnějších mořských plodů. Nakonec jsou výrobky zmrazeny a dodány do supermarketů.
- Surimi, jako imitace chutě krabího masa a krevet je vhodné jako složka do salátů, pomazánek, jídel připravovaných na pánvi a do polévek U nás jsou rozšířené zejména "krabí tyčinky".
Sushi
Další článek: Sušení ryb a sushi 3. díl
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Formy obilovin na trhuFunkční potraviny
Jak správně kombinovat jídlo
Netvařte se kysele, jezte...
Zelenina nahradí všechny spalovače tuků