Články
Lyofilizované ovoce
Není sušení jako sušení. Během klasického sušení ovoce hnědne, probíhají v něm různé chemické změny a trvanlivost je několik měsíců při dobrém skladování. Jak lze uchovat přednosti čerstvého ovoce?
Chutné avokádo a nejen do kuchyně!
Avokádo patří mezi exotické ovoce, které najdeme v obchodech téměř po celý rok. Bohužel málokdo o něj sotva zavadí pohledem a ještě málo z nás ví, jak toto ovoce jíst, správně ho zpracovat nebo jak jej skladovat. A když už se rozhodneme, že si tuto pochoutku koupíme...
Zelenina a její druhy - víte o ní vše?
Druhů zeleniny je celá řada - víte, kam se která zelenina řadí a jaké má účinky?
Zdravé alternativy potravin
Dnešní populace se schyluje k horším a horším stravovacím návykům. Důsledkem bývá větší procento onemocnění zhoubnými nádory, alergiemi a civilizačnimi nemocemi jako je cukrovka nebo obezita....
Složení potravin - přehled
Potraviny obsahují živiny, které uspokojují potřeby lidského organismu - víte o nich vše? Dnešní článek vám nabízí hezký souhrnný přehled.
Časté dotazy kolem mléčných výrobků
Dnešní článek vám přinese odpověd na jeden z častých dotazů - rozdíl mezi zákysem, acidofilním mlékem, kefírem? Co je syrovátka, jak je to s vitamíny a vápníkem v jogurtech, kolik gramů vápníku potřebujeme a v jakých potravinách ho najdeme?
Potraviny jako léky
"Nechť jsou potraviny vašimi léky", tak pravil již kdysi dávno Hippokrates. A je to tak. Jako první pomoc při běžné nemoci musí přijít úprava stravy a životního stylu a až po těchto korekcích by mohly případně následovat razantnější zákroky...
Glykemická zátěž
Glykemická zátěž (GZ), glykemická nálož (GN) nebo glykemic load (GL) je jeden a ten samý pojem, který vyjadřuje...
Funkční potraviny
Funkční potraviny jsou často mylně zaměňovány za tablety nebo prášek. Funkční potravina je klasická potravina, ale musí obsahovat významně vyšší množství látek, které mají prokazatelný a prokázaný příznivý efekt na zdraví.
Jak na majonézu z tofu?
Čtenáři i klienti se mne často ptají, jestli je možné nahradit jejich dříve oblíbenou majonézu za zdravější alternativu. Určitě je to možné i zdravou cestou.