Články
04.11.2009 - Iva Veselá
Co si uvařit na podzim
Sladké a dobré podzemní plody dokážou bojovat s rakovinou, doplní energii vyvolají uspokojivý pocit plného žaludku – kořenová zelenina je vítězem pro studený podzim.
Zelenina by se měla střídat podle ročního období. Ve studených dnech by se měla jíst spíše kořenová zelenina a naopak v teplých sezónách bychom měli na talíři preferovat zeleninu, která roste nad zemí. To znamená saláty, kukuřice, atd.
Proč je vhodná
Kořenová škrobová zelenina doplní nejen sacharidy a přirozené cukry, které jsou pro nás neenergetickým palivem, ale obsahuje také vitamín C, který pomáhá při nachlazení. Dále je zdrojem důležitých antioxidantů pro posílení imunitního systému. Navíc je skvělým zdrojem vlákniny pro správné trávení. Každý druh zeleniny nabízí svoje plus.
Výběr je široký
Například brambory posilují imunitu a bojují s únavou. Mrkev obsahuje vitamíny A, C, E. Červená řepa posiluje energii a je v ní vápník pro zdravé kosti a zuby. Sladké brambory, kořen petržele a tuřín bojují s rakovinou, kardiovaskulárními chorobami a pomáhají předcházet poškození DNA.
ČTĚTE: Poznejte sílu řepné šťávy!
Dejte přednost kvalitě
U zeleniny byste měli vybírat s rozvahou. Máte na výběr mezi konvenční a organickou. Při výběru konvenční zeleniny je důležité ji oškrábat do hloubky, protože zelenina je vypěstovaná pomocí chemikálií a pesticidů. Bohužel ve slupce je nejvíce vitamínů, takže kompromisem je jedině nechemicky pěstovaná zelenina. Obecně má největší obsah chemikálií jablko (až 27 typů chemikálií na 1 jablku!), hruška, mrkev, salát i špenát. Pozor na zelená místa na bramborách. Značí to, že v nich jsou obsaženy toxiny. Mohou vyvolat bolesti hlavy a nevolnost.
TIP: Aby brambory nezačaly klíčit, položte k nim sušenou snítku rozmarýnu, šalvěje nebo levandule
Rozmanitost přípravy
Zeleninu můžete vařit v páře, v horké vodě, restovat, rozmixovat a posypat sýrem nebo jednoduše použít v polévce. Zelenina přidaná ke každému pokrmu vám dodá vitalitu, proto si zvykněte připravovat zeleninové přílohy k většině jídlům.
ČTĚTE TAKÉ: Bramborové triky
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Centrum sytosti a jak ho ovlivnitJak se vyznat v tučných sýrech?
Složení potravin - přehled
Tipy na podzimní vaření
Základ kvality našeho života - aneb doporučení pro každého