Články

 

04.11.2009 - Iva Veselá

Co si uvařit na podzim

 

Sladké a dobré podzemní plody dokážou bojovat s rakovinou, doplní energii vyvolají uspokojivý pocit plného žaludku – kořenová zelenina je vítězem pro studený podzim.

Zelenina by se měla střídat podle ročního období. Ve studených dnech by se měla jíst spíše kořenová zelenina a naopak v teplých sezónách bychom měli na talíři preferovat zeleninu, která roste nad zemí. To znamená saláty, kukuřice, atd.

 

Proč je vhodná

Kořenová škrobová zelenina doplní nejen sacharidy a přirozené cukry, které jsou pro nás neenergetickým palivem, ale obsahuje také vitamín C, který pomáhá při nachlazení. Dále je zdrojem důležitých antioxidantů pro posílení imunitního systému. Navíc je skvělým zdrojem vlákniny pro správné trávení. Každý druh zeleniny nabízí svoje plus.

 

Výběr je široký

Například brambory posilují imunitu a bojují s únavou. Mrkev obsahuje vitamíny A, C, E. Červená řepa posiluje energii a je v ní vápník pro zdravé kosti a zuby. Sladké brambory, kořen petržele a tuřín bojují s rakovinou, kardiovaskulárními chorobami a pomáhají předcházet poškození DNA.

 

 

ČTĚTE: Poznejte sílu řepné šťávy!

 

Dejte přednost kvalitě

U zeleniny byste měli vybírat s rozvahou. Máte na výběr mezi konvenční a organickou. Při výběru konvenční zeleniny je důležité ji oškrábat do hloubky, protože zelenina je vypěstovaná pomocí chemikálií a pesticidů. Bohužel ve slupce je nejvíce vitamínů, takže kompromisem je jedině nechemicky pěstovaná zelenina. Obecně má největší obsah chemikálií jablko (až 27 typů chemikálií na 1 jablku!), hruška, mrkev, salát i špenát. Pozor na zelená místa na bramborách. Značí to, že v nich jsou obsaženy toxiny. Mohou vyvolat bolesti hlavy a nevolnost.

 

 

TIP: Aby brambory nezačaly klíčit, položte k nim sušenou snítku rozmarýnu, šalvěje nebo levandule

 

Rozmanitost přípravy

Zeleninu můžete vařit v páře, v horké vodě, restovat, rozmixovat a posypat sýrem nebo jednoduše použít v polévce. Zelenina přidaná ke každému pokrmu vám dodá vitalitu, proto si zvykněte připravovat zeleninové přílohy k většině jídlům.

 

ČTĚTE TAKÉ: Bramborové triky

http://www.bio-life.cz/clanky/anti-aging/poznejte-silu-repne-stavy.html

Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Lyofilizované ovoce 
Potraviny jako léky 
Pozitivní účinky zeleného čaje 
Pufované chleby neboli 'polystyrény' 
Tipy na podzimní vaření 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny