Články
22.11.2009 - Iva Veselá
Co působí našemu tělu skvalen
Skvalen je tukovou složkou například amarantu nebo olivového oleje. Důležitou vlastností skvalenu je skutečnost, že brání nadbytečné tvorbě cholesterolu v organismu. Zařazení potravin s amarantem do jídelníčku tak může pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi.
Co dělá skvalen krysám?
Na oleji založené pomocné látky ve vakcínách se ukázalo, že způsobují intenzivní nepolevující imunitní reakce po dlouhou dobu. Studie zveřejněná v American Journal of Pathology demonstrovala, že jediná injekce s pomocnou látkou skvalen do krys spustila „chronický, imunitním systémem zprostředkovaný kloubní zápal“, známý také jako revmatická artritida. Výzkumníci došli k závěru, že studie nastolila otázky o úloze pomocných látek u chronických zápalových onemocnění.
Co dělá skvalen lidem?
Váš imunitní systém rozpoznává skvalen jako olejovou molekulu tělu vlastní. Nachází se v celém nervovém systému a mozku. V podstatě můžete konzumovat skvalen v olivovém oleji a nejen, že ho váš imunitní systém rozpozná, budete také mít prospěch z jeho antioxidačních vlastností.
O skvalenu podrobněji
Skvalen je přirozená látka živočišného i rostlinného původu, která je známa již téměř sto let. Je hlavní složkou jaterního tuku malých žraloků žijících v hlubokých chladných vodách jižního Pacifiku. Po objevení složení skvalenu (jde o nenasycený uhlovodík, C30H50) v r. 1931 zájem o tuto sloučeninu vzrostl, neboť existovala domněnka, že umožňuje žralokům přežít v hloubkách 500–1 000 metrů.
Skvalen se tvoří v těle v játrech (syntéza de novo) a dále se přijímá stravou (dietetický skvalen). Vzhledem k tomu, že je skvalen meziproduktem biosyntézy cholesterolu, má velikost dietetického příjmu vliv na hladinu cholesterolu v těle (celkový a VLDL-cholesterol). Pokud se skvalen přijímá do určité dávky (pravděpodobně nepřesahující 1 g/den), dochází ke zvýšenému vylučování cholesterolu z těla, které tento příjem doprovází.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Proč jsou ve Středozemí zdravější?
V zemích kolem Středozemního moře se na základě epidemiologických vyšetřování zjistil podstatně nižší výskyt rakoviny (především rakoviny prsu u žen) než v ostatních vyspělých zemích. Za hlavní faktor tohoto zjištění se považuje vysoká konzumace olivového oleje. Olivový olej obsahuje řadu tzv. fytonutrientů, mezi které patří i skvalen. A právě skvalenu se přisuzuje tento pozitivní účinek olivového oleje.
Dosud se většina informací o účincích skvalenu získávala z epidemiologických pozorování a z pokusů prováděných na laboratorních zvířatech. Kromě vlivu na metabolismus cholesterolu se skvalen vyšetřuje z hlediska antioxidační ochrany pokožky a zraku, detoxikace xenobiotik a rakoviny.
Vzhledem ke svým účinkům na organismus lze skvalen zařadit mezi tzv. nutraceutika. Na světovém trhu je k dispozici skvalen ve formě kapslí obsahujících 500 nebo 1 000 mg skvalenu v jedné kapsli. Skvalen pro jejich výrobu se získává z jaterního tuku žraloků nebo z palmového oleje. V zemích, kde není vysoká konzumace olivového oleje, by strava obohacená o přirozené zdroje skvalenu (amarantová semena, obilné klíčky aj.) mohla zajistit vyšší příjem skvalenu, který by byl srovnatelný s příjmem skvalenu v zemích s vysokou spotřebou olivového oleje.
Hodnocení článku
Hodnotilo 13 čtenářů průměrem 4.54 bodů z pětiČtěte také:
O těstovinách, rýži a luštěnináchProč se u nás nevyrábí BIO řepný cukr?
Slovníček zdravé výživy od A po Z
Víno, které se rodí přímo ze slámy
Výmysly a skutečnosti - je konzumace zákusků mezi jídly špatná?