Články
Když si dám ovsa, budu skákat hopsa
Oves pochází z horských oblastí Číny a Mongolska a už tehdy měl velký význam. Byl nazýván pokrmem bohů a bojovníci si ho vařili před bojovým tažením kvůli posílení. Oves je energeticky a nutričně bohatou potravinou, která se pyšní vysokou biologickou hodnotou. Nejen že obsahuje vitamíny a minerály, ale vhodně dokáže doplnit energii...
100 nejzdravějších potravin
Zajímá vás, co je opravdu zdravé a čeho byste si měli dopřávat? A v hojnosti? Následující výčet potravin, které jsou jedny z nejzdravějších, můžete nelézt právě zde. Jistě by sem patřily i jiné potraviny, ale toto je jen základní výtah. Abyste nebyli smutní, musím vás předem upozornit, že zde nenajdete žádné čokolády, zmrzliny, řízky...
Sušená syrovátka - vynikající!
Jestliže si někdo představuje syrovátka ve spojitosti se sýrem, pak je na omylu. Se sýrem to nemá nic společného. Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu. Má v sobě tolik vitamínů a minerálů, že by vás to mělo zvednout ze židle a jít si je koupit. Prodávají se v několika chuťových variantách...
Nebuďte otrávení, dejte si ředkev
Divíte se divnému nadpisu? Mnoho lidí asi nemá ve zvyku kupovat si černou ředkev. Možná dělají chybu, protože černá ředkev je výborný prostředek na odvedení škodlivin a toxinů z těla. Proto po ní nebudete otrávení:) ...
Obilí k pití
Ano, čtete dobře...protože kdo pije obilí, skvěle tělo posílí!:-) Chcete žít zdravě a jste si jisti, že pro to děláte mnohé? Ale když už jste se rozhodli méně jíst, váš jídelníček je o to méně pestrý a možná i postrádá vitamíny. Jak je alespoň trochu doplnit v pití?...
Sezamový olej
Používáte stále stejné oleje? Vyzkoušejte kromě „klasického“ olivového nebo slunečnicového například sezamový olej. Je velmi zdravý a svou specifickou chutí se dostává do obliby více a více lidí. Sezam je jedna vůbec z nejstarších rostlin pěstovaných člověkem. Léčivých účinků si povšimli už staří Egypťané a japonští učitelé...
Fazole adzuki
Omrzely vás běžné fazole? Chcete si obohatit a vylepšit jídelníček? Zkuste tedy fazole adzuki a budete mile překvapeni. Nejen, že skvěle chutnají, ale můžete je připravit jak na slano, tak i na sladko. Fazole adzuki jsou nazývány královnou fazolí. Tyto fazole jsou malé, tmavě červené barvy. V Japonsku jsou společně se sójou velmi oblíbenými a důležitými luštěninami...
Karob
Karob (svatojánský chléb) je pojem, který má již dlouho historii. Záznamy o používání karobových výrobků jsou datovány do doby starověkého Řecka a Egypta, kde tyto rostliny byly zdrojem jídla...
Oživte jídelníček obilovinami
Už vás omrzelo jíst stále dokola špagety, rýži nebo brambory? Přemýšlíte, jakou přílohu uvaříte k jídlu? Následující obiloviny by jistě neměli chybět ve vašem jídelníčku nebo je dobré je konzumovat alespoň jednou za čas. Pomůžete svému trávení, předejděte možným potížím...
Lněná semínka
Len je rodákem východního Středomoří až po Indii. Dále se semínka pěstovala jak ve starověkém Egyptě. Většina z nás neví, jak len vypadá, ale jistě ho hned po následujícím popisu poznáte. Len je vzpřímená rostlina, která sahá do výšky až 1,2 m, je štíhlá, listy šedivě zelené. Květy jsou čistě světle modré s pěti lístky, ale mohou být...