Články
Chřest - dejte mu šanci
Většina lidem připadá chřest jako jakési uvařené slizké tyčky bez chuti, ale divili byste se, co všechno se z chřestu dá udělat. Chřest je v českých kuchyních trochu pozadu, ale zaslouží si zmínku alespoň v jednom článku. Tyhle báječné a nevídaně zdravé výhonky jsou totiž skutečným "králem zeleniny", jehož nejmocnější období začíná každým rokem právě v květnu. Zlatým vrcholem je už příprava, a to v nějakém výborném receptu.
Superpotravina GOJI
Goji (godži) jsou sušené plody kustovnice čínské a je to nejplnohodnotnější ovoce na celém světě! V oblastech, kde goji roste, je běžnou součástí jídelníčku. Najdeme zde obyvatelstvo s nejdelším průměrným věkem na Zemi. O dalších příznivých účincích a použití goji, se dočtete dál...
Kozí výrobky
Zkusili jste ochutnat kozí sýry, jogurty nebo mléko? U někoho jsou oblíbené, jiní nad nimi ohrnují nos. Ale nad čím ohrnují nos? Nad biologicky velmi významnými produkty od našich českých koz? Jako malé holčičce se mi babička pokoušela vnutit kozí mléko. Jediné, co si z toho pamatuji, byl hrozný zápach. Po několika letech jsem ochutnala...
Tofu
V rubrice recepty najdete spousty způsobů, jak lze připravit tofu. Lidé znají tento název, ale plno z nich se ptá, z čeho to vlastně je a jak chutná. Tofu je měkký jemný sýr vyrobený ze sojového mléka. Tofu můžeme zakoupit běžně v prodejnách zdravé výživy...
Tempeh - jako maso nebo sýr
Tempeh pochází z Indonésie a je to oblíbená potravina, která se zde prodává zabalená do banánových listů na tamních tržištích. Vypadá jako bělavý balíček nebo může mít tvar obdélníku jako ukrojený sýr. Základní surovinou pro jeho přípravu jsou sójové boby, avšak způsob přípravy nemá se sýrem téměř nic společného...
Česnek
Jste jedni z těch, kteří nemají rádi česnekový dech? Pravda, není to vždy příjemná situace mluvit na někoho s česnekovým odérem a ani samotný pocit v ústech není zvlášť příjemný. Ale chemikálie, která způsobí, že po česneku máte nepříjemný dech, ochraňuje vaše srdce. Tzv. allicin se vytváří, když je česnek nakrájen, rozdrcen nebo žvýkán. Látka hydrogen sulfid má také uvolňující efekt na cévní systém, snižuje krevní tlak a riziko infarktu...