Články
01.12.2008 - Iva Veselá
Lněná semínka
Len je rodákem východního Středomoří až po Indii. Dále se semínka pěstovala jak ve starověkém Egyptě. Většina z nás neví, jak len vypadá, ale jistě ho hned po následujícím popisu poznáte. Len je vzpřímená rostlina, která sahá do výšky až 1,2 m, je štíhlá, listy šedivě zelené. Květy jsou čistě světle modré s pěti lístky, ale mohou být i jasně červené.
Použití
Len se pěstuje pro jeho semínka a pro vlákna. Různé části rostliny mohou být použity pro výrobu například textilií, barviv, papíru, léků, rybářských sítí, ale i mýdla. V zahradách nachází místo i jako okrasná rostlinka.
Druhy semínek
Lněné semena jsou 2 základních odrůd – hnědé a žluté nebo zlaté. Všechny druhy mají podobné nutriční hodnoty se stejným množstvím omega – 3 mastných kyselin. Nemusíte se tedy bát, že vás barva semínka ošidí o prospěšné látky. Jedinou výjimkou je tzv. len žlutý, který v obchodech těžko zakoupíte. Právě ten má odlišný profil oleje s nízkým obsahem omega – 3 mastných kyselin. Lněná semínka, která se používají na výrobu rostlinného oleje – lněného oleje – jsou velmi známá a je vůbec jeden z nejstarších obchodních olejů. Používaly se například při malování nebo lakování.
Nutriční hodnoty
100 g lněného semínka dodává přibližně 450 kcal (1890 kJ), 41 g tuku, 28 g vlákniny a 20 g bílkovin. Dokonce jedna polévková lžíce semínek se třemi lžícemi vody může při pečení posloužit jako náhrada 1 vajíčka. Semínka je báječné smíchat s ovesnými vločkami, jogurtem, ale i do různých jídel, těstovin, pečiva a salátů. Ale pozor, nadměrná konzumace semínek může způsobit průjem.
Uskladnění
Jestliže se rozhodnete semínka namlít, mohou být uloženy nejméně 4 měsíce při pokojové teplotě. Nedoporučuje se je uchovávat v kuchyni, kde se vzduchem mísí různé vůně a chutě. To může způsobit žluknutí semínek.
Zdravotní účinky
- vysoký obsah omega – 3 mastných kyselin!!! Až 40% semínka tvoří olej a víc než polovinu tvoří právě omega – 3 mastné kyseliny, což je úžasné. Len je zkrátka šampión.
- redukce cholesterolu
- ovlivňuje příznivě plodnost
- zprostředkovává produkci hormonů
- léčí záněty a otekliny
- vynikající prevence proti rakovině
- skvělá prevence proti rakovině prostaty
- prevence kardiovaskulárních chorob
- stabilizuje hladinu cukru v krvi
- zdroje energie pro svaly
- udržuje strukturu vlasů a pleti
- vysoký obsah vlákniny – pomáhá udržovat čisté střevo a pomáhá vylučovat škodlivé látky z těla!
- vhodné při dietách
Hodnocení článku
Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 3.27 bodů z pětiČtěte také:
Co jste možná nevěděli o sójeJe libo švestiček z naší zahrádky?
Kozí výrobky
Maracuja, tamarillo, durian, curuba
Sója - zdravá výživa nebo hrozba zdraví?