Články
01.12.2008 - Iva Veselá
Když si dám ovsa, budu skákat hopsa
Oves pochází z horských oblastí Číny a Mongolska a už tehdy měl velký význam. Byl nazýván pokrmem bohů a bojovníci si ho vařili před bojovým tažením kvůli posílení.
Co oves obsahuje?
Oves je energeticky a nutričně bohatou potravinou, která se pyšní vysokou biologickou hodnotou. Nejen že obsahuje vitamíny a minerály, ale vhodně dokáže doplnit energii.
- obsahuje bílkoviny 14 - 20 %
- zdravé tuky 8 %
- komplexní sacharidy
- rozpustnou vlákninu
- vitamíny řady B a E
- vhodný při dietě
- postupně uvolňuje energii, což je velmi výhodné
Protože oves obsahuje vlákninu, tak pomáhá přecházet zácpě a zažívacím problémům. Zajišťuje správnou funkci tlustého střeva, snižuje cholesterol v krvi, zmírní riziko infarktů a srdečních chorob a tlumí činnost štítné žlázy. Dále pomáhá nervové soustavě, má posilující účinky organismu a účinně bojuje s únavou. Ke všemu je vhodný i pro diabetiky a dokonce jeho dlouhodobější konzumace umožňuje snížit dávky inzulínu.
Nezanedbávejte oves
V ČR není konzumace ovsa nejvyšší. Nejznámější forma ovsa jsou ovesné vločky, ovesné kaše nebo ovesný chléb. Přitom je tolik dalších forem ovsa, že si vybere každý. Můžeme ho použít jak ve sladkých, tak i slaných pokrmech, k zahušťování polévek, do chlebů, kaší nebo jogurtů.
TIP! Jednou z nejvíce prospěšných snídaní je po domácku vyrobená směs mysli. Smíchejte ovesné vločky, kousky čerstvého ovoce nebo rozinky, oříšky nebo semínka, zalijte mlékem nebo jogurtem a zdravá snídaně je na světě.
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Ghí - přepuštěné másloJavorový sirup
Meruňková jádra proti rakovině
Nové šmakulády ze šmakouna
Yiyiren / Slzovka / Jobovy slzy / Hatomugi