Články
01.12.2008 - Iva Veselá
Sezamový olej
Používáte stále stejné oleje? Vyzkoušejte kromě „klasického“ olivového nebo slunečnicového například sezamový olej. Sezam je jedna z nejstarších rostlin pěstovaných člověkem. Léčivých účinků si povšiml už staří Egypťané a japonští učitelé.
Výroba oleje
Bio sezamový olej je (na rozdíl od toho čínského) získáván tím nejpřirozenějším a nejšetrnějším způsobem. Semínka sezamu nejsou předem pražena a jsou lisována za studena. Při výrobě se nepoužívá rafinace ani rozpouštědla. Tak se zachovává velmi specifická chuť a vůně sezamových semínek a olej nemá tmavou barvu nýbrž je téměř průhledný.
Proč zrovna tento olej?
Sezamová semínka jsou bohatým zdrojem vitamínu E, který plně využívá za současného působení vitamínu B, C a selenu. Tyto látky se na sebe účinně vážou a jsou v takové podobě, kterou tělo dokáže bez problémů a plně zpracovat.
Seznam zlepšuje a vyhlazuje kůži, vlasy, nehty a je zdrojem vápníku. Dokonce pomáhá při nemocech, léčbě akné, rakovině prsu, migrény a dalších chorob. Sezamový nebo olivový olej se dá rovněž použít na ošetření ran.
Použití
Sezamový olej má trošku jinou chuť než oleje, na které jste zvyklí. Proto s ním při použití šetřete a nepřidávejte je ze začátku do sladkých pokrmů nebo jen velmi velmi málo. Uvidíte, že se vám v kuchyni nakonec bude hodit. Sezamový olej lze použít následovně:
- saláty
- omáčky, marinády
- pomazánky
- dochucení pokrmů, příloh
- do pečiva
- lze na něm smažit, ale pozor na připálení
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.57 bodů z pětiČtěte také:
Netradiční mouky - 1. díl: Čiroková moukaNutriční hodnoty sójových bobů
Pár zeleninových tipů
Pošmákněte si na Šmakounovi!
Sladké fíky