Články
01.12.2008 - Iva Veselá
Nebuďte otrávení, dejte si ředkev
Divíte se, co je to za divný nadpis? Hned vám to bude vysvětleno. Mnoho lidí asi nemá ve zvyku kupovat si černou ředkev. Možná dělají chybu, protože černá ředkev je výborný prostředek na odvedení škodlivin z těla.
Jistě víte, že jedním z nejdůležitějších orgánů našeho těla jsou játra. Představují totiž jakousi chemickou továrnu, která zpracovává škodlivé až jedovaté látky a naopak vyrábí ty, které k životu nutně potřebujeme. Protože dnes přijímáme velkou dávku toxických látek, játra jsou hodně zatěžována. Měli bychom jim trochu ulehčit a pečovat o ně. Proč kupovat v lékárnách drahé léky, když se nám nabízí přírodní pomocník – černá ředkev.
Černou ředkev znali dávno už Egypťané. Byla ceněna za její léčivé vlastnosti. U nás ovšem není moc známá, ale její účinky se začínají prosazovat a vrací se zpět.
Co ředkev obsahuje?
- vitamín C (více než v citronu)
- vitamíny E, B1, B2, B6
- beta-karoten
- železo, síra, měď, vápník
- hořčík, draslík, fosfor
- antibiotické účinky
- síra (proto má ředkev štiplavou chuť)
Jaterní očista
- pro lidi trpící špatnou funkcí jater (únava, bolesti hlavy, žluté oční bělmo, pach z úst)
- vhodné při změně ročního období (játra zatíženy nejvíce)
- při zácpě, průjmech a nadýmání
- při pocitech těžkosti po jídle
- podporuje tvorbu žluči
- rozpouští žlučové kaménky
Velmi účinnou formou je šťávy z ředkve. Její příznivé účinky jsou dokázány.
Použití
- čerstvá šťáva
- syrová zelenina
- s chlebem a máslem
- se sýrem a pečivem
- přísada do salátů
- ředkev + med = léčba kašle
Hodnocení článku
Hodnotilo 17 čtenářů průměrem 3.82 bodů z pětiČtěte také:
Poněkud zapomínaný špenátPošmákněte si na Šmakounovi!
Ředkvičky pro imunitu a kondici
Tofu
Tofu - sójový tvaroh