Články
04.07.2012 - Iva Veselá
Zdravé alternativy potravin
Dnešní populace se schyluje k horším a horším stravovacím návykům. Důsledkem bývá větší procento onemocnění zhoubnými nádory, alergiemi a civilizačními nemocemi jako je cukrovka nebo obezita.
Proč jsme nemocní?
Jednou z příčin nemocí je to, že svému tělu nedodáváme potřebné látky, které jsou zapotřebí pro bezchybnou funkci metabolických pochodů organismu. Nebo naopak v organismu nějaká látka přebývá (ve většině případů cizorodé látky, tzv. xenobiotika) a tělo se s ní snaží vypořádat – rezidua postřiků a dalších chemikálií, které se nachází ve stravě. Tyto látky zatěžují zejména játra a ledviny, dostávají se do krevního oběhu, čímž může být napadnutelný jakýkoliv orgán v těle. Některé mohou mít karcinogenní účinky.
Čerstvé potraviny? Bývávalo!
Místo čerstvých bílých tvarohů jíme ochucené smetanové dezerty, místo kakaových bobů nebo kvalitní čokolády jíme náhražky čokolády a potraviny pojmenované „čokoláda“. Každou chvíli se objevují zprávy o závadnosti potravin v pultech našich obchodů, tricích obchodníků šizení výroby potravin a podobně. O kvalitě ovoce a zeleniny v dnešní době ani nelze mluvit.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce.
Biologická hodnota potravin
Biologickou hodnotu potravin vytváří zejména obsah vitamínů, minerálních látek, nezbytných mastných kyselin a plnohodnotných bílkovin. Tyto látky jsou nutné pro zabezpečení činnosti všech orgánů v těle. Biologická hodnota potravin je množství biologických a funkčně důležitých složek potravin.
Při kuchyňských úpravách jako je dlouhé vaření, grilování apod. se ničí velké procento těchto důležitých látek.
Biologická hodnota potravin se mění nevhodným nebo dlouhodobým skladováním (zejména ovoce a zeleniny). Výrazně může poklesnout dlouhodobým varem vitamín C, B 1,2,6, světlo narušuje např. vitamín A, B2 a vitamín C.
Vhodné alternativy
Sestavila jsem proto na ukázku několik příkladů alternativ za běžně používané potraviny. Snažme se tedy vybírat potraviny s vysokou biologickou hodnotou, čerstvé a kvalitní, co nejšetrněji tepelně upravené.
Nevhodné >> vhodné
• čokoláda mléčná
čokoláda hořká (75-99%) - kvalitní kakao - nepražené kakaové boby
• sladkosti
sušené neslazené ovoce s kvalitní čokoládou nebo oříšky
tvarohový dezert s ovocem
• bílé pečivo/těstoviny/rýže
celozrnné produkty (rýže, těstoviny, pečivo, mouka), celá zrna, naklíčená zrna
• jablkový štrúdl
domácí jablečné pyré s kokosem, čerstvá jablka s ořechy a rozinkami
• dlouze vařená/pečená zelenina
krátce restovaná zelenina, šetrné vaření v páře/blanšírování (přelití horkou vodou)
• nadmíra masa
pokrmy z obilovin, luštěnin a sojových bobů
• pečené brambory, americké brambory, krokety
šťouchané brambory s pažitkou, vařené brambory bez slupky/ve slupce (ale bez klíčků a zelených částí brambor - obsahují jedovatý solanin)
• margarín, máslo
za studena lisované extra panenské oleje, avokádo (vhodné na potření pečiva)
• zapékané müsli
sypané müsli, ovesné vločky s ovocem a oříšky
• rafinovaný bílý cukr
javorový nebo agávový sirup. Pozor na melasu - přirozeně v ní zůstávají i nežádoucí látky, například těžké kovy či pesticidy, které se mohou do rostliny cukrové třtiny dostávat při použití nevhodných způsobů zemědělství. Proto vybírejte melasu, u které výrobce dbá na snížení obsahu těchto látek)
(Foto)
Hodnocení článku
Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 3.71 bodů z pětiČtěte také:
Funkční potravinyJak na majonézu z tofu?
Jak se vyznat v tučných sýrech?
Potraviny, u kterých platíme za marketing
Specifika výživy seniorů
Diskuze
Web: http://dobreazdrave.cz
Tyhle informace musí člověk opakoval lidem dnes a denně a stejně jakoby hrách na stěnu házel...
02.12.2012 12:15