Články
17.01.2012 - Iva Veselá
Glykemická zátěž
Glykemická zátěž (GZ), glykemická nálož (GN) nebo glykemic load (GL) je jeden a ten samý pojem, který vyjadřuje absolutní hodnoty vzrůstu glykémie po požití jídla. Prakticky nám říká o jakési očekávané stimulaci B-buněk Langerhansových ostrůvků slinivky břišní, které produkují hormon inzulín.
Proč řešit glykemickou zátěž (GZ)
Účelem zkoumání GZ je šetření slinivky břišní, respetkive omezování potřeby inzulínu v organismu. Tím lze chránit organismus proti vzniku či prohlubování inzulínové rezistence. Proto je vhodné do jídelníčku zařazovat potraviny s nižší glykemickou zátěží.
Jak GZ ovlivníme
Glykemická nálož je ovlivněna:
- glykemickým indexem (GI)
- množstvím sacharidů v potravině
Výpočet GZ
GZ = GI x počet gramů sacharidů / 100 g dané potraviny).
Například žitný chléb obsahuje cca 36 g sacharidů na 100 g hmotnosti a podle tabulky glykemického indexu potravin má hodnotu GI = 45, tudíž glykemická zátěž je:
GZ = 45 x 36 / 100 = 16,2
Vodní meloun bude mít hodnotu GZ ještě nižší:
GZ = 70 x 5 / 100 = 3,5
Využití GZ v praxi
- léčba obezity
- léčba metabolických onemocnění (diabetes,...) - dávat přednost potravinám s GZ < 10
GZ < 10 = vhodné potraviny
GZ 10 - 20 = méně vhodné potraviny
GZ > 20 = nevhodné potraviny (zátěž pro metabolismus)
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
KE STAŽENÍ: TABULKA GLYKEMICKÉHO INDEXU POTRAVIN (.pdf)
Vhodné potraviny
Vysvětlili jsme si, že potraviny s nižším GI i GZ jsou pro organismus vhodnější. Patří mezi ně např.:
- zelenina
- většina druhů ovoce
- luštěniny
- brambory (vařené)
- mléčné výrobky (tekuté)
- tvaroh, jogurty (neslazené)
Naopak vysokou glykemickou zátěž má hodně druhů pečiva, cereálií (navíc slazených!). Spousta reklam propaguje zdravé cereálie, ale ve skutečnosti se jedná o extrudované kukuřičné lupínky nebo jiné vločky. Pokud má být hodnota GI a GZ opravdu nízká, musíte ve výrobku ta zrna a vločky opravdu vidět.
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 4.33 bodů z pětiČtěte také:
Bio povidlové plackyŘímský hrnec pro jiné vaření
Semínka jak je neznáte
Silné kosti i pro vyšší věk
Tipy na podzimní vaření
Diskuze
hodnota GL
Záleží nejen na tom, kolik cukru v různých potravinách denně sním - pokud vím, mělo by to být do 250g, ale nevím kolik by měla být max glyk. zátěž jednoho jídla.
05.08.2018 16:55