Články
27.01.2012 - Iva Veselá
Sušená rajčata v kuchyni nesmí chybět
Sušená rajčata jsem si zamilovala od prvního ochutnání. Momentálně se tento stav dá nazvat až závislostí :-) Proto opravdu všem doporučuji sušená rajčata ochutnat - ať už naložená nebo jen v pytlíčku usušená. Doporučuji vybírat v biokvalitě, osobně cítím v chuti rozdíl.
Nejen dobrá, ale i zdravá!
Sušená rajčata jsou v poslední době velmi populární záležitostí. Sušená rajčata jsou výborná v italské kuchyni, především na pizzu nebo zeleninové saláty. Historie pěstování rajčat je na evropském kontinentu relativně krátká, rajčata se do Evropy dostala společně s bramborami až po objevení Ameriky. Oblibu získala rajčata především pro svoji výraznou chuť, krásnou barvu a velmi snadný způsob pěstování. Důležitý je obsah vitamínu C , E a A, velké množství vlákniny i dalších zdraví prospěšných látek. Zralá až přezrálá rajčata se rozpůlí, odstraní se semínka (ale není to nezbytně nutné), rajčata se osolí a položí na síta, přikryjí se fáčovinou a nechají se celý den na slunci. Při západu slunce se dávají domů. Takto se rajčata suší přibližně týden.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
Těstoviny se sušenými rajčaty
Jak na to:
Na olivovém oleji osmahneme na slabé plátky nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno pokrájená sušená rajčata a rajčatový protlak. Jemně osolíme, Necháme projít lehkým varem. Přidáme uvařené těstoviny a zamícháme. Na konec přidejte čerstvou bazalku. Na talíři posypeme strouhaným parmazánem.
(Image)
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
15 potravin, které nastartují metabolismusJak na domácí přípravu sushi
Jak správně uvařit rýži
Po jahelníku nepřiberete
Výhody používání keramických nožů
Diskuze
Velmi často používám sušená rajčata. Jen si dejte pozor, jaká kupujete-například ty volně vážené v obchodech nejsou moc dobré,kupuji zásadně ve sklínkách naložené jsou v oleji.Není to laciná záležitost, ale chuťový požitek to vše vyrovná :-)
27.01.2012 16:09