Články

 

06.06.2011 - Iva Veselá

Recepty z mořských řas

1972YmZ.jpg


Máte doma nakoupeny mořské řasy a nevíte, jak s nimi naložit? Nechte se inspirovat následujícími recepty, které obohatí váš jídelníček.

 

ČTĚTE TAKÉ: Mořské řasy nejsou zelená strašidla

 

 

1. NORI POLÉVKA S LISTEM NORI ( 4 –5 porcí)

několik kapek sezamového oleje

1 šálek (170 g) cibule nakrájené na půlměsíčky

několik kapek shoyu

1 šálek (85 g) čerstvých hub nakrájených na jemné plátky

5 šálků vody

2 listy nori

5 polévkových lžic shoyu

posekaná jarní cibulka na zdobení

 

Postup:

1. Hrnec na vaření potřít malým množstvím sezamského oleje a ohřát. Přidat cibuli a 3 minuty osmahnout na mírném plameni, pak přimíchat několik kapek shoyu, přidat houby a osmahnout další 2 – 3 minuty.

2. Přidat vodu a uvést do varu.

3. Listy nori natrhat na malé kousíčky a dát do polévky 5 minut povařit.

4. Přidat shoyu a nechat další 1 – 2 minuty povařit.

5. Servírovat s posekanou jarní cibulí.

 

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!


 

 

2. NORI RÝŽOVÉ KOULE (na 2 rýžové koule)

1 list nori

1, 5 šálku (250 g) vařené celozrnné rýže

1 švestička umeboši

 

Postup:

1. List nori (lesklá strana listu nahoru) 25 cm nad plamenem pražit tak, že se s ním pohybuje několik sekund sem a tam, až se barva změní na zářivě zelenou. List uprostřed složit, pak ještě jednou složit, aby mohl být rozlomen na 4 stejně velké čtverce.

2. Ruce namočit, aby se na nich nelepila rýže. Pak rukama vytvořit z poloviny rýže pevnou kouli.

3. Palcem vytlačit do středu otvor a vložit malý kousek švestičky umeboši. Uzavřít a ještě jednou zformovat kouli, ale nakonec nahoře a dole zformovat poněkud naplocho. Celé opakovat s druhou koulí.

4. Zcela suchýma rukama dát na horní a dolní stranu čtvereček nori, přesně centrálně, ale odděleně od sebe o čtvrtinu otáčky tak, že rohy vrchního listu leží nad stranami spodního listu a obráceně.

5. Rukama pevně přitlačit čtverce nori na rýžovou kouli, přečnívající části odříznout a těmi to kousky zalepit dírky. Minutu pevně stlačovat rýžovou kouli zabalenou do listu nori, až všechno drží pohromadě.

 

Další varianta:

3. NORI RÝŽOVÉ TROJÚHELNÍČKY

Suroviny jako pro rýžové koule (předcházející recept)

1. Rýži zformovat jako na rýžové koule, naplnit kouskem umeboši a opět uzavřít. Rukama zformovat trojúhelníčky místo koulí, ale opět nahoře a dole udělat plošku.

2. List nori opražit jako na rýžové koule a nařezat na 2,5 cm široké proužky. Suchýma rukama položit jeden proužek kolem hran trojúhelníku tak, aby zploštělá část horní a dolní zůstala volná. Pevně přitlačit a přečnívající části listu nori slepit do sebe. Když je nutné, použít i pár kapek vody.

 

Poznámka: Abychom mohli udělat dobré rýžové koule, použijeme lehce vlhké a lepivě uvařené rýže. Rýže, která je moc suchá nebo moc mokrá, nedá dobré výsledky. Když jsou koule zformovány, musí být ruce lehce vlhké, jestliže pokládáme nori, musí být absolutně suché. Když je nori vlhká, pokazí se celá koule velmi rychle. Umebošky uvnitř rýžové koule (mohou být použity i slané pickles) slouží nejen jako chuťově bohaté koření, ale i jako přirozený konzervační prostředek. Správně udělané rýžové koule drží několik dní a jsou proto velmi užitečné na cestování nebo na svačinové či piknikové balíčky.

V Japonsku jsou národním jídlem a dají se srovnat s naším chlebem s máslem. Jsou velmi dobře vyváženým stravitelným jídlem, které i samotné vydají na uspokojivé jídlo. Na cestu se nejlépe balí do bambusové rohože nebo do papírového sáčku, aby vše mohlo dýchat, a přesto nevyschlo. Aktivně prodyšné fólie, třeba z polyethylenu, způsobují pocení a rychlou zkázu.

 


4. SUSHI – NORI ZÁVITKY (NORI – MAKI) I (na 6 – 8 kousků)

1 list nori

1,5 šálku (250 g) vařené kulaté celozrnné rýže, lehce ochlazené

1 polévková lžíce sezamské pasty

0,5 lžíce umeboši-pasty

proužky mrkve 5-10 mm silné, 1 minutu vařené se špetkou mořské soli

 

Postup:

1. List nori horizontálně 25 cm nad plynovým plamenem opražit tak, že se po několik sekund pohybuje sem a tam, až se barva změní na zářivě zelenou.

2. Opražený list nori položit na sushi rohož tak, aby tyčinky ležely zleva doprava. Vařenou rýži rovnoměrně rozdělit na list, ale na začátku a na konci nechat 1 cm volný.

3. Tyčkou udělat do rýže prohlubeninu, která se vyplní sezamskou a umeboši pastou a vloží se do ní proužek mrkve.

4. Rohož sushi lehkým tlakem pomalu navinout. Během zavinování vedoucí okraj rohože ohnout nahoru tak, aby se nenavinul.

5. Dál zavinout tak, až dosáhneme okraje, který není zakryt rýží. Okraj lehce navlhčit a na konci lehce stlačit a tím slepit. Poslední jemný tlak na bambusovou rohož vytvoří pevný závitek.

6. Aby se zabránilo tomu, že se závitek sushi vysuší, krájejte jej až před podáváním. Ostrým nožem překrojte nejdříve diagonálně (šikmo) na dvě poloviny, pak každou polovinu na 3 – 4 kousky.)

 

Poznámka: Při výrobě sushi je určitý trik na zhotovení dobrých závitků. Trochou praxe se dá naučit. Tajemství spočívá v kvalitě vařené rýže. Má být lepivá a čerstvě uvařená. Skoro chladná, ale má mít ještě určitou teplotu. Rýži rozprostřít rovnoměrně na list nori a pečlivě vložit další suroviny. Když zavinujete, postupujte pomalu a tak zabráníte tomu, aby náplň vystoupila na koncích ven. Jestliže se vám zdají konce roztřepené, okrojte je.

 

 

5. SUSHI – NORI ZÁVITKY (NORI – MAKI) II (6 – 8 kousků)

1 list nori

1,5 šálku vařené celozrnné rýže lehce ochlazené

1 polévková lžíce prášku wasabi rozpuštěná několika kapkami vody na pastu

1 proužek okurky 18 cm dlouhý a 5 – 10 mm silný

 

1. Sushi připravit podle receptu 1., ale sezamskou pastu nahradit pastou wasabi.

 

Poznámka: Místo wasabi může být použita přírodní hořčice nebo křen.

 

 

6. SUSHI – NORI ZÁVITKY ( NORI – MAKI) III (6 – 8 kousků)

0,25 šálku (45 g) seitanu (pšeničného glutenu)

sezamský olej na fritování

1 list nori

1,5 šálku (250 g) vařené celozrnné rýže lehce ochlazené

1 polévková lžíce přírodní hořčice

0,25 čajové lžičky shoyu

 

Postup:

1. Seitan při 18° C 2 – 3 minuty v oleji fritovat. Nechat na papírovém ubrousku okapat, aby se odstranil přebytečný olej. Nakrájet na tenké proužky.

2. Nori připravit podle receptu sushi-nori závitky I a natřít rýží.

3. Hořčici a shoyu zamíchat a rozdělit po rýži.

4. Proužky seitanu položit do prohlubní.

5. Sushi zavinout.

 

 

7. SUSHI – NORI ZÁVITKY (NORI – MAKI) IV (6 – 8 kousků)

1 list nori

1,5 šálku vařené celozrnné rýže lehce ochlazené

1 šálek vody

0,5 polévkové lžíce ječmenného misa (mugi-miso)

1 polévková lžíce ječmenného sladu

1 proužek ředkve daikonu 18 cm dlouhý, 5 – 10 mm široký

 

Postup:

1. Nori připravit jako u receptu sushi nori závitky.

2. Vodu uvést do varu, přidat miso a ječmenný slad a dobře promíchat, až je vše rozpuštěné. Vložit proužek ředkve a 10 – 15 minut vařit na středním plameni, až se všechna voda vypaří.

3. Proužek ředkve vložit do prohlubeniny a sushi zavinout.

 

 

8. SUSHI – NORI ZÁVITKY (NORI – MAKI) V (6 – 8 kousků)

1 list nori

1,5 šálku vařené celozrnné rýže lehce ochlazené

picklies (nějaký druh), 5 x 15 mm proužků

 

1. Zvolte ten samý postup jako pro sushi nori závitky 1, ale nahraďte mrkev pickles.

 

Poznámka: Množství kombinací sushi je nekonečná. Tyto recepty jsou jen několika málo příklady. Experimentujte se svými nejmilejšími kombinacemi. Myslete na to, že nasměrování chuti má být jednoduché a jasné. Část chuti dodá těmto jídlům i způsob podávání, vyplatí se nelitovat času na atraktivní aranžmá. Sushi je perfektní jídlo na party a může být servírováno i jako zákusek, svačinový balíček, jídlo na cestu či příloha k jídlu.

 

 

9. NORI ZÁVITKY SE SOBOU A KYSELÝM ZELÍM (SOBA – MAKI) (6 – 8 kousků)

1 list nori

0,5 250 g balení soba – cca 125 g (pohankové nudle)

několik kapek shoyu

1 jarní cibule se špetkou soli 0,5 minuty dušená

 

Postup:

1. List nori horizontálně 25 cm nad plynovým plamenem upražit, 3 – 5 sekund pohybovat sem a tam, až se barva změní na zářivě zelenou.

2. Sobu bez soli povařit ve vodě. Jsou vařené, když mají uvnitř i na povrchu stejnou barvu. Na ochlazení opláchnout studenou vodou. V šátku nechejte odsát přebytečnou vodu a osušte.

3. Nudle položte na opraženou nori. Na obou koncích nechejte prázdný prostor jako při rýžovém sushi.

4. Pánev potřít malým množství sezamského oleje. Kyselé zelí osmahnout 2 – 3 minuty, okořenit kapkou shoyu. Nechat ochladit a rovnoměrně rozdělit na nudle.

5. Rozdělit na to jarní cibuli a zavinout za pomoci sushi rohožky, jak to bylo popsáno v receptu na sushi.

6. Váleček rozříznout na 6- 8 plátků a servírovat na plochém talíři položené na jedno stranu řezu.

 

 

10. ZÁVITKY NORI S CELOZRNNÝMI TĚSTOVINAMI A TEMPEHEM (UDON – MAKI) (6 – 8 kousků)

1 proužek kombu 7 cm dlouhý1 kousek tempehu (50 g), nakrájený na 2 proužky

0,5 polévkové lžíce shoyu

sezamský olej na fritování

0,3 250 g balení udonu – cca 80 g (celozrnné nudle)

1 list nori

1 polévková lžíce přírodní hořčice

 

Postup:

1. Kombu položit do těžkého hrnce, zakrýt vodou a nechat hodinu namáčet. Přidat tempeh a shoyu tak, aby byl tempeh asi do poloviny zakryt vodou. Na středním plameni asi 20 minut vařit, až se voda vypaří.

2. Malý hrnec naplnit do výšky 4 – 6 cm sezamským oleje, ohřát a 180 ° C a přitom dát pozor na to, aby se nepálil.

3. Vařený tempeh dát opatrně do horkého oleje. 1 – 2 minuty fritovat, až se změní barva. Vyndat a nechat na papírovém ubrousku okapat.

4. Udon vařit ve vodě, opláchnout studenou vodu a v šátku osušit.

5. List nori opařit jako na soba-maki (předcházející recept) a položit na sushi rohožku. Nudle opatrně uspořádat na nori a na koncích nechat volný prostor. Hořčici rovnoměrně rozložit na nudle a na to položit úzký proužek tempehu. Zavinout.

6. Závitek rozkrájet na 6 – 8 plátků a servírovat je položené na jednu stranu řezu.

 

Pro Bio-Life.cz: Slunečnice-cb.cz
Image: Rob Wiltshire / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pěti


Čtěte také:

Je vám zima? Dejte si zázvor a skořici! 
Kuchyňské fígle - 5.díl 
Ořechy - víte, kde všude je můžete použít? 
Po jahelníku nepřiberete 
POLOPATĚ - jak na domácí výrobu ghí 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny