Články
26.10.2009 - Iva Veselá
Jak vyrobit ovčí sýr?
Stačí podojit stádo ovcí... PRO-BIO LIGA uspořádala 12. září kurz výroby sýra na ekofarmě Košík, kde zájemci mohli z vlastnoručně nadojeného mléka vyrobit vlastní ovčí sýr. Jak to dopadlo si přečtěte níže.
Denní režim oveček a koz a ekofarmě Košík donutil účastníky kurzu výroby sýra vstávat v sobotu 12. 9. v krásných 6 hodin, aby mohli zasednout na osmou hodinu do dojících kójí. Osm nadšených Pražáků vyrazilo vstříc neopakovatelným zážitkům na ekofarmu s cílem vyrobit si vlastní sýr. Vyrobit sýr z nakoupeného mléka by byl pro nás úkol příliš snadný, a proto jsme na to šli od píky, tedy od vemene.
K ruce nám byli dva zkušení bačové, kteří trpělivě překontrolovali každé podle našeho názoru už vydojené vemínko a vydojili z kozy či ovce další deci mléka. Každý z nás podojil nejméně deset ovcí a koz a někteří šli do dojících strojů i dvakrát. Konečný čas našeho snažení byl 2,5 hodiny, 100 hlavé stádo ovcí a koz a 20 litrů mléka při osmi lidech. Optimální čas je pak 40 minut 100 hlavé stádo a 2 bačové. Nu, musíme se ještě docela hodně učit.
Pracně nadojené mléko jsme přefiltrovali přes plátýnko a čisté mléko putovali do kádě, kde jsme ho zahřáli na 32 stupňů, přidali syřidlo a čekala nás 50timinutová přestávka. Přestávku jsme využili na svačinu, která sestávala z čerstvé žinčice, sýrů a domácího chleba. Při žvýkání sýra a přikusování chleba jsme nasávali venkovskou atmosféru a nedočkavě přivolávali další zážitky. Společnost nám také dělal pes Filip, který byl velkým pomocníkem při dojení oveček – naháněl je, kam bylo potřeba a měl všechno asi nejvíc pod kontrolou.
ČTĚTE TAKÉ: Ovčí placenta - nový omlazující prostředek!
Protože nám zbýval ještě nějaký čas, zašli jsme na procházku do blízkého penzionu, který nás měl odpoledne pohostit královským obědem. Na poli nám přiběhl naproti ochočený kanec Chrochtík, který vzbudil radost, ale zpočátku i notný úlek. Chrochtík žije na farmě už od útlého věku a má rád lidi, naopak se v lese sám bojí a proto ho najdete v blízkosti penzionu (v posteli zatím ale nespí).
Po prohlídce penzionu nás očekával vysrážený sýr, který nám bača rozdělil do dvou nádob. My z něj museli opatrně uplácat kuličky, které se pak nechali v plátýnku okapat. Cestou z vedlejší usedlosti jsme se zastavili v penzionu na vynikajícím obědě, který připravoval bývalý kuchař pražského pětihvězdičkového hotelu Alcron. Po obědě jsme si vyzvedli svou těžce nabitou výslužku (osminu velkého bochníku čerstvého sýra), nakoupili jsme domácí klobásky a frčeli do Prahy s úžasným pocitem, který se dá opravdu jen těžko popsat.
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 3 bodů z pětiČtěte také:
Naklíčená semenaOdlehčení po vánocích: Zapečené těstoviny s meruňkami a tvarohem
Ořechy - víte, kde všude je můžete použít?
Výhody používání keramických nožů
Žena, zima a kancelář
Diskuze
Web: http://https://www.sportuj.com/vyroba-ovciho-syra/
Ovčí sýr
Já už bez ovčího sýru nemůžu žít.
10.05.2022 16:18Web: http://www.ovic-syr.cz
Ovčí sýr
Spostu infomraí o ovčím sýru naleznete na webu www.ovci-syr.cz
05.12.2011 17:20udělat si svůj vlastní sýr-paráda,žinčica-to je lidičky taková dobrota,tak toto přesně je i můj sen,dělat si doma ovčí a kozí sýry,plánuji mít tak 2 ovečky a kozu,jen musím počkat,až dostavíme dům u kterého toto všechno bude,moc se těším
26.10.2009 12:48