Články
09.11.2013 - Iva Veselá
Svatomartinská kachna - neuvěřitelné 13-ti hodinové pečení
Blíží se den, kdy si milovníci kachen přijdou na své. Jste jedním z nich? Možná kroutíte hlavou, ale nakonec se do receptu pustíte a už ho nikdy nebudete chtít dělat jinak. Není snad lepší kachny!
Ingredience:
2 kg kachna
4-5 čl sůl
2-3 čl kmín
150 ml med
Postup:
1) Kachnu omyjte, usušte, odřízněte přebytečný tuk a důkladně osolte zvenku i zevnitř, do všech záhybů. Pak ji posypte kmínem, vložte do pekáče, podlijte vodou, přiklopte a pečete 7 hodin na 90 °C.
2) Po 7 hodinách bude kachna vypadat, jako kdybyste jí lehce povařili. Zvyšte teplotu na 120 °C a pečte posledních 6 hodin. Maso pomalu zezlátne a změkne.
3) Hodinu před koncem pečení odklopte víko, přes kachnu přelijte med a pomocí mašlovačky potřete. K medu můžete přidat i výpek. Můžete zvýšit teplotu nebo dát kachnu na gril.
4) Nakonec hotovou kachnu naporcujte tak, jak jste zvyklí.
Nezapomeňte se s každým rozdělit o kousek prsíček. Po několikahodinovém pečení jsou obzvlášť fenomenální!
Máte tip na další vynikající recept, jak připravit Svatomartinskou kachnu?
Podělte se s námi!
Dietní tipy:
1) Bramborové knedlíky - k přípravě použijte pouze brambory, vejce, hrubou mouku a sůl.
2) Dušené zelí - zelí nakrájejte na nudličky, spařte vroucí vodou a přidejte sůl, kmín (případně dochuťte trochou cukru a octa) a duste do měkka. Zelí můžete zahustit odlehčenou cibulovou jíškou (1 lžička oleje, 1 nakrájená cibule, celozrnná mouka na zahuštění).
3) Kachna - odstraňte z masa kůži a viditelný tuk.
4) Výpek - maso, zelí ani brambory nepodlévejte výpekem z kachny.
5) Pro absolutní dietáře - kachní maso můžete nahradit restovaným nebo pečeným krůtím masem s kmínem a podlitým pivem. Maso bude velmi lahodné a bude se podobat kachnímu.
Už si nevíte rady, jak zhubnout? V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!
Chci se objedat do výživové poradny >>
Ponořte se do toho s námi!
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Chutné recepty na víkendKdyž klasický tvaroh nechutná
Krevetky přímo doma
Kukuřično-špaldový koláč s hruškami
Podle čeho vybírat domácí pekárnu?