Články
19.12.2008 - Iva Veselá
Kuchyňské fígle - 1.díl
Zajímá vás, jak docílit toho, aby ovoce po nakrájení nezhnědlo? Aby se slepená vajíčka v koupené krabičce nerozbila? Nebo jak docílit plně aromatickou chuť bylinek v pokrmech? V dnešních "Kuchyňských fíglech" se dočtete několika praktických rad, které vám usnadní práci v kuchyni. Možná se vám odpovědi budou zdát jasné, ale řekněme si - koho z nás to napadne doopravdy a kdo z nás si nadělá více nepořádku a starostí?...
Nakrájené ovoce už nezhědne
Znáte to, nakrájíte ovoce na kousky a po chvíli zhnědne. Jak na to? Stačí obyčejný citrón, pokud nám nevadí citrónová chuť. V opačném případě použijte citrónovou limonádu, kterou ovoce nasákne a má velmi příjemnou chuť.
Grilované maso se už nelepí
Při grilování masa je důležité zachovat jeho krásný naporcovaný vzhled. Při opékání vždy namažte mřížku olejem, aby se maso při obracení nepotrhalo. Pro dopečení odsuňte maso nakraj mřížky. Zároveň tak zůstane delší dobu teplé.
Knedlíky se už nepřilepí
Ať už připravujete domácí knedlíky, kynuté ovocné knedlíky nebo podobné dobrůtky, většinou máme problém s přilepením. Proto je vhodné knedlíky umístit na pařáček, jehož dno vyložíme pečícím papírem. Propícháme ho vidličkou, aby zároveň pára mohla procházet ven.
Vajíčka se už nerozbijí
Také jste si domů přinesli koupená vejce v papírové krabičce? Mnohdy se stává, že jsou vajíčka prasklá nebo přilepená. Jestliže je zapomenete zkontrolovat otevřením v obchodě, doma zkuste následující metodu. Krabičku jednoduše navlhčete vodou, čímž se skořápka lehce oddělí.
Silná chuť bylinek
Bylinky v pokrmech používáme krátce před dokončením pokrmu. To samé platí i pro čerstvé bylinky - nakrájíme na poslední chvíli a jídlo dochutíme. Neztratí tak ani svojí chuť, tak aroma.
Zcela rovný povrch dortového korpusu
Ať chceme nebo nechceme, tak při pečení dortového korpusu se dosti často stává, že se vypoulí nahoru. Nebo se na povrchu vytvoří několik bouliček. Hezky rovného povrchu docílíme tak, že ještě horký korpus překlopíme vypoulením dolů, čímž se dort vyrovná.
Česnek vždy čerstvý
Jestliže vám po vaření zbydou stroužky česneku, není nic lehčího, jak zajistit, aby nevyschl - jednoduše stroužky uzavřeme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a máme vystaráno.
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Co dělat s rebarborou?Kuchyňské fígle - 4.díl
Letní okurková limonáda
Rady našich babiček
Recept - domácí celorznné melasky!
Diskuze
fígly
lně tu krabičku namočit, heheee :)
19.12.2008 17:15fígly
Ty věci mi připadají samozřejmé, ale je to fakt. Kolikrát jsem odlepila slepená vajíčka a vylila je do skleničky. Přikryla jsem je folií a musela jsem vymyslet co nejrychleji něco vajíčkovatého. Nakonec to vyhrála omeleta nebo volské oko. Ale zkusím schvá
19.12.2008 15:23