Články
14.04.2010 - Iva Veselá
Jak vyzrát na chutě na sladké
Proč chutě přichází?
Chutě na sladké nastanou většinou po tom, co sníme slané jídlo (tělo vyžaduje kompenzaci něčím sladkým) nebo pokud jíme nepravidelně nebo málo anebo v jídelníčku převládají potraviny s vysokým glykemickým indexem GI. Tělo potřebuje rychlý přísun energie, aby se organismus nedostal do stavu hypoglykémie (pokles hladiny krevního cukru) a byla zahnána únava.
Glykemický index
Vysoký GI - sladkosti, technologicky upravované potraviny jako popcorn nebo pufované výrobky, hranolky nebo chipsy
Nízký GI - přírodní strava - ovoce, zelenina, rýže, obiloviny, brambory (nesmažené, nepečené), obecně výrobky s obsahem vlákniny (otruby, klíčky ovoce, zeleniny, obiloviny, luštěniny)
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Jak chutím předejít
Odpověď se dá vydedukovat z prvního odstavce. Je nutné změnit naše stravovací návyky a preferovat vyváženou stravu. Vyvážená strava znamená nejen dostatečný přísun všech živin, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy, ale také jíst pravidelně a jíst energeticky vyvážená jídla.
Co to znamená?
Sami dobře znáte, že po slaném jídle máte chutě na sladké a naopak po sladkém jídle byste si zobli něčeho slaného. Nebo když sníte tučné vydatné jídlo, poté máte chuť na lehčí jídlo a opačně. Důležité je tedy jíst jídla, která jsou svojí energií v rovnováze.
Každá potravina má energii (souvisí to trochu s jiným pohledem na potravinu), která je více jin nebo více jang:
Jin potraviny (ochlazující)
- bohaté na draslík, více vody, více tuků
- jídla sladká, kyselá, ostrá
- potraviny rostoucí v létě, více na jihu v teplém období
- není nutná tepelná úprava
- plody jsou větší, lehčí a měkčí
Jang potraviny (zahřívající)
- bohaté na sodík, sušší (méně vody), bohaté na polysacharidy
- hořká a slaná chuť
- potraviny rostoucí na severu, v chladnějším období
- nutná delší tepelná úprava
- plody jsou menší, těžší a tvrdší
ENERGIE POTRAVIN
Z tabulky je patrné, že pokud bude váš jídelníček dlouhou dobu převážně tvořit strava jangového charakteru (těžká, slaná jídla), nejen že vás bude po těchto jídlech honit mlsná na jinovou stravu (vykompenzujete chutě něčím sladkým, což je jin), ale váš organismus bude z pohledu tradiční čínské medicíny horký. Budete potřebovat toto teplo z organismu odstranit (vyvážit více energií jin), protože by vás brzy trápili zdravotní problémy typické pro převahu jangu v organismu.
Naopak pokud budete více jin, tedy více chladu a vlhka v těle, může být poznamenána slezina a celkově imunitní systém, slinivka, ženy trápí gynekologické výtoky, pocity tíhy končetin apod.
Doporučení
- zvyšte příjem bílkovin (stabilizují hladinu krevního cukru)
- každý den snídejte
- pravidelný rozestup mezi jídly 2 hodiny (chystat si doma svačinky)
- jídlo po fyzické zátěži (nikdy nehladovět!)
- nekupovat si domů sladkosti ani další jídla, která by nás lákala
- nakoupit si domů zásoby jogurtů, ovoce a zeleniny
- chutě na sladké řešit müsli tyčinkami bez čokoládových a jogurtových polev, nesířeným sušeným ovocem (meruňky, fíky, ananas,…). Preferujte bio kvalitu, jelikož ovoce není sířeno oxidem siřičitým a není dodatečně slazeno cukrem!
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 3.63 bodů z pětiČtěte také:
Dopolední svačinka s řepou pro zahřátíJak na domácí přípravu sushi
Jak na kocovinu
Jak na obyčejnou cuketu?
Jak si připravit domácí bylinkový ocet