Články
04.09.2009 - Iva Veselá
Tuky
Mnozí neví, co si pod pojmem živiny představit, a proto jsou dotazy směrované na tyto látky vcelku časté. Je to ale jednoduché - živiny jsou to bílkoviny, sacharidy (cukry) a tuky. V dnešním článku si řekneme o poslední složce, kterou jsou TUKY. K čemu jsou dobré a jak je ve stravě správně přijímat?
TUKY
Tuky neboli lipidy jsou největším zdrojem energie. Z 1 g tuku se uvolní 38,9 J, což je dvojnásobné množství než bílkoviny a sacharidy. Jsou nenahraditelnou složkou naší potravy potřebné pro správné fungování našeho těla a slouží také jako ochranný obal tělesných orgánů. Ovšem není tuk jako tuk. Nejen, že jíme příliš tuků, ale většina z nich je pro naše zdraví nevhodných.
Tuky rozdělujeme:
- podle původu
- živočišné (máslo, sádlo, lůj )
- rostlinné (oleje, kakaové máslo)
- podle nasycenosti
- nasycené - mají tuhou konzistenci a zpravidla jsou živočišného původu. Jsou většinou nevhodné pro naše zdraví, obsahují cholersterol
- nenasycené - obsahují nenasycené mastné kyseliny jsou tzv. esenciální. To znamená, že si je tělo nedokáže vytvořit samo a musíme je tedy přijímat v potravě. Mají kapalný charakter, pocházejí z rostlinných potravin a rybích olejů. Pro náš organismus jsou velice zdravé a žádný cholesterol neobsahují
Význam tuků
- mají nejvyšší energetickou hodnotu
- chrání některé orgány před nárazem
- ukládají se pod kůží, chrání tělo před nadměrnou ztrátou tepla
- obsahují vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K)
- největší význam mají tuky s vyšším podílem esenciálních mastných kyselin při prevenci aterosklerózy
- dodávají pokrmům charakteristickou chuť, vůni, vzhled a zjemňují je
- nevhodnou kuchyňskou úpravou se rozkládají
- jsou stavební složkou lidského těla
- doprovodnou látkou živočišných tuků je cholesterol (usazuje se v cévách ) nadbytek tuků v těle se ukládá do zásoby (obezita)
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Kyselina fytinová - strašák celozrných výrobků?Minerální látky na talíři
Vitamín K
Záhadná 'éčka'
Ztráty vitamínů v potravinách