Články
08.08.2011 - Iva Veselá
Jablka a pektin
Každá hospodyně dobře ví, že bez pektinů neudělá žádný rosol, džem ani marmeládu. Pektiny patří mezi sacharidy, které by nám jako složka výživy nebyly ani tak potřebné, nebýt jejich mechanického působení podobného účinkům vlákniny. Pektiny totiž redukují množství cholesterolu, které člověk přijímá s tučnými pokrmy. Tak zabraňují vzniku sklerózy a potížím s ní spojeným, a nepřímo chrání před infarktem myokardu.
Co je pektin
Pektiny jsou buď nerozpustné ve vodě (tzv. protopektiny), nebo účinkem kyselin či protopektináz i rozpustné. Jsou schopné na sebe vázat vodu, čímž se výrazně podílí na hospodaření buněk s vodou. Mají význam při zrání ovoce – měknutí plodů je způsobeno právě přeměnou nerozpustných pektinů na rozpustné.
Pektin se v používá kuchyni jako pojivo (viz. Agar-agar), které se získává z jablečné tresti, pomerančové kůry nebo cukrové řepy. Je rozpustný ve studené i teplé vodě, jako želé ovšem působí jedině společně s nějakým kyselým ovocem.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Úloha pektinu v trávicí soustavě
Nejen že pektin pomáhá snižovat cholesterol v krvi, ale rovněž výborně léčí průjmy a zácpu (i tu nejtěžší). O tom vědělo už od pradávna lidové léčitelství. Účinky pektinu jsou následující.
- upravuje střevní flóru
- odstraňuje zažívací potíže, reguluje funkci trávicího traktu
- napomáhá peristaltice střev
- jablka navozují pocit svěžesti a vitality
Nejen pektin je zdravý prospěšný, ale i konzumace jablek samotných. Kyseliny jablka mají alkalizující účinek v krvi a tkáních, obnovují dobře střevní flóru a brání kvašení ve střevech, taniny jablka mají stahující a protizánětlivé účinky, zabraňují ukládání cholesterolu, napomáhají tak rozvoji arteriosklerózy, díky jablku se lépe vstřebává vápník a hořčík a to napomáhá v prevenci osteoporózy. Pektin likviduje toxiny a taniny vysušují střevní sliznici, zmírňují tak zánět a obnovují střevní flóru, napomáhají při průjmu, pokud jíme jen nastrouhaná jablka po dávkách, jsou velmi účinné při zácpě, napomáhají léčit ekzémy a alergie, jsou velmi dobře snášena diabetiky, zvyšují produkci žluče v játrech, jablečný pektin může zabránit rozvoji rakoviny tlustého střeva, usnadňují vylučování kyseliny močové a napomáhají tak nemocným dnou, jablka by se měla konzumovat denně.
Jablečný pektin - doplněk výživy
V lobchodech je k sehnání i jablečný pektin jako doplněk výživy. Ve většině případů je škoda kupovat si pektin takto připravený, když svou největší úlohu plní v přírodním stavu v jablku.
Hodnocení článku
Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 3.27 bodů z pětiČtěte také:
BílkovinyBiotin - vitamín H
Chróm a vlčí hlady
Kyselina fytinová - strašák celozrných výrobků?
Proč číst obaly potravin