Články
17.05.2010 - Iva Veselá
Minerály a jejich zdroje
Minerály jsou v lidském těla naprosto nezbytnými prvky. Bez nich by nám vitamíny byly k ničemu, protože by nemohly vstupovat do biologických reakcí. Minerály plní případ od případu rozdílné funkce. Většinou se podílejí na udržování stálého pH a vůbec stálého prostředí v organismu. Také svými různými poměry vytvářejí různé elektrochemické gradienty nezbytné pro buněčný a elektrický transport. Některé bývají součástí hormonů nebo se podílí na jejich aktivaci.
V čem jsou minerály pro tělo důležité:
- udržování stálého prostředí uvnitř organismu
- jako stavební látky
- transport látek a vzruchů
- jako součást enzymů
- podporu imunitního systému
- funkci svalů
Následující výčet zdrojů, ve kterých se jednotlivé minerály nacházejí, vám usnadní výběr potravin:
Stručný popis funkcí minerálů najdete zde.
Draslík
meruňky, rajčata, sušené ovoce, rozinky, fazole, citrusové plody, rajčata, meloun, listová zelenina, slunečnicová semena, banány, brambory a ananasový meloun
Fluor
pitná voda obohacená fluoridy, plody moře, čaj
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Fosfor
luštěniny, mléčné produkty, ryby, ořechy, drůbež, vajíčka, semena, maso, celozrnné obiloviny
Hořčík (magnesium)
celozrnné obilniny, maso, tmavě zelená zelenina, mléko, luštěniny, mák, banány, mandle, fíky, ořechy
Chlor
stolní sůl, olivy, chaluhy
Chrom
droždí, řeřicha, pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice, kuřecí maso, telecí játra, kukuřičný olej, plody moře
Jód
mořské ryby, plody moře, chaluhy, houby, mořská sůl, zelenina a zrniny pěstované na půdě bohaté na jód, cibule
Kobalt
maso, listová zelenina, ovoce, vnitřnosti, mléko. Ústřice a mořští korýši
Křemík
syrová cibule, přeslička rolní
Mangan
celozrnné produkty, řeřicha, paprika, banány, luštěniny, ořechy, hrách, řepa, listová zelenina
Měď
kukuřice, sója, oves, brambory, avokádo, fazole, hrách, celozrnné obiloviny, švestky, vnitřnosti a plody moře
Molybden
listová zelenina, zrniny a luštěniny
Selen
mořské ryby a plody moře, ledviny, játra, tuňák, obilniny, obilné klíčky, luštěniny, kokos, otruby, cibule, rajčata, brokolice, česnek a hnědá rýže
Síra
maso, ryby, vejce, ořechy, mléčné výrobky, česnek, zelí, kapusta, cibule, fazole
Sodík
stolní sůl, slaneček, mrkev, artyčoky, řepa, fazole, ledviny a slanina
Vanad
ryby, olivy, celozrnné obilniny
Vápník
mléčné produkty, ořechy, petrželová nať, játra, sójové boby, tofu, slunečnicová semena, fazole, brokolice, sardinky a losos
Zinek
dýňová semena, ryby, cibule, pšeničné klíčky, droždí, špenát, játra, houby, maso, ústřice a mořští korýši, vajíčka a netučné mléko
Železo
řeřicha, játra, sušené ovoce, nať petržele, pažitka, droždí, brokolice, ovesné vločky, celozrnná mouka, broskve, žloutky, chřest, ořechy, boby, melasa, červené maso, játra, mořští korýši
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 3.75 bodů z pětiČtěte také:
Co byste měli vědět o umělých sladidlechKřemík pro kosti, vlasy, kůži a nehty
Sacharidy
Vitamíny A, D, F, K - krátký přehled
Ztráty vitamínů v potravinách