Články
29.11.2008 - Iva Veselá
Záhadná 'éčka'
Éčka jsou všude kolem nás. Svým způsobem nejsou na škodu, ale přichází kámen úrazu, když jsou použity v potravinách. Éčka obsažená v potravinách mohou být nebezpečná, ale také nemusí. Pojďme se tedy podívat, na co bychom si tedy měli dávat pozor.
Následující abeceda pojmů vám pomůže objasnit, co se v jistých éčkách skrývá a co je to vlastně za látky…stále si myslíte, že BIO bez chemikálií je bezvýznamné? Možná po tomto článku změníte názor.
1) antioxidanty
Vzdušný kyslík je hlavní příčinou zkázy potravin, protože chemicky reaguje a vytváří řadu sloučenin, jejichž toxicita může ohrozit zdraví člověka. Proto se mimo jiné kazí tuky i oleje. Antioxidanty mají tomuto procesu zabránit nebo jej zpomalit. Používají se látky přírodní i syntetické, např. z ekonomických důvodů uměle vyráběná kyselina askorbová (vitamin C), tokoferol (vitamin E), které se jinak vyskytují v přírodě.
Problematické jsou např. butylhydroxianisol (BHA) označovaný jako E 320 a butylhydroxitoluen (BHT) značený E 321.
Prakticky všechny balené potraviny, které nalezneme v obchodě obsahují antioxidanty. Na dovážených jablcích a hruškách je použit k úpravě povrchu etoxiquin, který zabraňuje vzniku skvrnitosti při skladování a dopravě.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Dělí se podle toho, vyskytují-li se v přírodě nebo jsou-li uměle vyrobeny. Patří mezi ně i tzv. synergisté - látky zesilující účinek samotných aditiv. Přírodní antioxidanty lze používat v nezbytném množství, umělé lze přidávat jen do čerstvě vyráběných tuků s výjimkou másla nejlepší jakosti. V tucích s delší záruční dobou než 3 měsíce mohou být použity i syntetické.
2) barviva
V Evropské unii nesmí být přidáváno přírodní nebo syntetické barvivo do čerstvých potravin - ovoce, zeleniny, sušeného a kondenzovaného mléka, čaje a kávy. V ČR se základní potraviny jako máslo, chleba a mléko nesmí přibarvovat syntetickými barvami. Ostatní potraviny musí mít obsah syntetických barev jasně vyznačen na obalu. Bylo povoleno do max. množství 100 mg/kg potraviny nebo nápoje. Je nevhodné pro hyperaktivní děti, astmatiky a alergiky.
3) konzervanty
Zamezují růstu mikroorganismů, tj. takových, které jsou pro lidský organismus škodlivé. Již staří Řekové vypalovali sírou sudy na víno a vznikající kysličník siřičitý víno konzervoval, což se prakticky používá dodnes. Dalším známým prostředkem je kuchyňská sůl, různá koření, ocet... Chemické konzervanty se nesmí v ČR používat do základních potravin - mléko, máslo, mouka, chleba, a potravin dietetických, sterilovaných, čerstvých a do dětské výživy.
4) kyseliny
5) regulátory kyselosti
6) tavící soli pro výrobu tavených sýrů
7) kypřící látky
8) náhradní sladidla
9) látky zvýrazňující chuť
Jsou to aromata a tresti přírodní nebo vyrobené synteticky. Hotové pokrmy, nealkoholické nápoje a dětská výživa mohou obsahovat jen přírodní látky. Pro žvýkačky je povolen až 10násobný obsah těchto látek než je v ostatních nápojích a potravinách. Tyto látky jsou v podstatě kořením. Mohou být používány jako takové nebo ve formě výluhů, destilátů a tzv. oleoresin (silice). U cukrovinek se stanoví nejvyšší povolené množství mentolu - 12 mg na den, které musí být na obalu uvedeno. K zajištění jejich stability smějí být používány antioxidanty a konzervanty v nezbytném množství a musí být označen druh aromatu na obalu. Patří sem také umělá sladidla, kofein a chinin.
10) zahušťovadla
11) želírující látky
12) modifikované škroby
13) stabilizátory
14) emulgátory
Nejznámějším emulgátorem je vejce, které se používá k výrobě majonéz a k vázání omáček. Zde je hlavním činitelem lecitin (E322), který je dnes z ekonomických důvodů vyráběn ze sojových bobů. Emulgátor spojuje 2 fáze, např. olej a vodu, které se za normálních okolností nemísí, takže snižuje povrchové napětí. Mnohé z nich jsou neškodné, ale polyfosfáty (E450) používané k nakládání uzeného masa včetně šunky nejsou zbaveny podezření z vedlejších účinků. Slouží ve skutečnosti k tomu, aby ukryly lacinou součást potravin, tedy vodu, aniž by to spotřebitel poznal. Obsahuje je i mražená drůbež, což umožňuje v tomto polotovaru ukrýt enormní množství vody. Např. vařená šunka v konzervách v Anglii obsahovala vodu v rozmezí od 0 až do 42%, což ale nebylo cenově rozlišeno. Emulgátory i stabilizátory se používají také proto, aby se ukryl skutečný obsah tuku. Je možné, že salám vypadá libově a přitom obsahuje až 40% tuku.
15) nosiče a rozpouštědla
16) protispékavé látky
17) leštící látky
18) balící plyny
19) propelanty
20) odpěňovače
21) pěnotvorné látky
22) zvlhčující látky
23) plnidla
24) zpevňující látky
25) sekvestranty, tj. látky vytvářející chemické komplexy s ionty kovů
26) látky zlepšující mouku za účelem zlepšení pekařské kvality
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Kyselina fytinová - strašák celozrných výrobků?Pivovarské kvasnice - proč byste je měli jíst?
Vitamín P - flavonoidy
Vitamíny D a K - ty nám chybí
Ztráty vitamínů v potravinách