Články
02.12.2010 - Iva Veselá
Vitamíny rozpustné v tucích
Vyloučení veškerých tuků z jídelníčku by byla osudná chyba. Nejen že tuky jsou pro tělo velmi důležitou zásobárnou energie, ale bez nich by nemohly být využitelné vitamíny rozpustné v tucích. Mezi takové patří 4 vitamíny - A, D, E, K.
Vitamín A
Známý provitamín tohoto vitamínu je beta-karoten. Tento vitamín a zároveň antioxidant je velmi důležitý pro náš zrak, dokáže na sebe vázat volné radikály a má klinicky ověřený protikarcerogenní účinek. Při nedostatku tohoto vitamínu se může projevit šeroslepost nebo rohovatění sliznic.
Pozor na denní doporučenou dávku - nadbytek vitamínu A je silně toxický. Znám několik jedinců, kteří konzumují nadměrné množství mrkve a kůži mají zbarvenou do oranžova. Jde také o projev hypervitaminózy.
Dobrými zdroji vitamínu A je rybí tuk, játra, mrkev (karoteny), rajčata, meruňky anebo petrželová nať. Při úpravě potravin je tento vitamín náchylný na oxidaci.
DDD = cca 1 mg.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Vitamín D
Vitamín D lze poměrně lehce získat z UV záření například při opalování, z rybího tuku nebo z margarínů, do kterých je přidáván. Málokdo ví, že bez tohoto vitamínu se nevstřebá vápník a nedojde k jeho ukládání. Proto svým klientům trpící osteoporózou vždy doporučuji konzumovat tento vitamín společně s vápníkem. Při nadměrném příjmu může stejně jako u všech vitamínů nastat hypervitaminóza - to se projeví jako hyperkalcemie (zvýšená hladina vápníku v séru, běžně nad 2,8 mmol/l) nebo nefrokalcinosou (dochází k ukládání vápníku v oblasti ledvin, což vede k tvorbě ledvinových kamenů).
DDD = 25 µg.
Vitamín E
Nazýván také jako tokoferol působí v těle báječně jako antioxidant, tzn. že inaktivuje volné radikály. Zdroji vitamín E jsou rostlinné oleje, obilné klíčky a některé druhy zeleniny. Nedostatek vitamínu se projevuje jako obecné příznaky spojené s vlivem volných radikálů (je zapotřebí detoxikace organismu). Hypervitaminóza nastává velmi zřídka a lze říci, že tohoto vitamínu přijímáme obecně velmi málo. Při skladování potravin vitamín oxiduje pomalu.
DDD = 10 - 20 mg, ale jako přijatelná dávka je i 1 mg/1 kg tělesné váhy.
Vitamín K
Tato jediná látka dokáže nastartovat proces krevního srážení v případě zranění nebo porušení cévních stěn - bez ní by hrozilo vykrvácení. Při nedostatku vitamínu může tedy dojít ke krvácení do vnitřních orgánů nebo mozku, např. u kojenců). Naopak lidé s trombózou užívající léky proti srážlivosti krve by se tomuto vitamínu měli vyhýbat, neboť usilují o opak - nesrážení krve. Zdrojem vitamínu K je kapusta, kadeřávek, brokolice, růžičková kapusta, ale také rostlinných olejích a pistáciích.
DDD = 60 µg
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pětiČtěte také:
Chróm a vlčí hladyKřemík pro kosti, vlasy, kůži a nehty
Toxiny v potravinách
Vitamíny A, D, F, K - krátký přehled
Zneklidňující éčka v potravinách