Články
24.11.2009 - Iva Veselá
Vápník pro silné kosti
Vápník patří ve výživě k nejproblematičtějším látkám. Výživová situace u naší populace není ideální, řada lidí, zejména díky nízké spotřebě mléka a mléčných výrobků má vápníku nedostatek. Je důležitý pro tvorbu kostí a zubů. Zodpovídá za jejich tvrdost a pevnost. Vstřebává se ve střevech a vylučuje se ledvinami. Denní potřeba vápníku je kolem 800 mg, u těhotných a kojících žen je vyšší. Nedostatek vápníku se může projevit osteoporózou (řídnutí kostí) a u dětí poruchou růstu.
Vápník v potravinách
Tělo si nedokáže vápník vyrobit a musí ho tedy přijímat z potravin. Hlavním zdrojem, je v naších podmínkách mléko a mléčné výrobky. Výjimkou jsou tavené sýry, které mají vysoký obsah fosfátů a brání ukládání vápníku do kostí a ještě hůř, dokonce mají funkci kosti odvápňovat. Vápník v rostlinných potravinách je hůře využitelný, váže se na oxaláty, fytáty a fosforečnany.
Potravina Obsah v mg/kg
Tvaroh 960-990
Sýry 1500-12000
Jogurt 1400
Maso kuřecí 60-130
Chléb celozrnný 140-650
Hrách 440-780
Čočka 400-750
Fazole 300-1800
Sója 1300-1800
Špenát 700-1250
Brambory 30-130
Vlašské ořechy 600
Čokoláda mléčná 2200-3200
Vápník se nejlépe vstřebává v kyselém prostředí, které lze podpořit pitím ovocných šťáv a džusů. Vstřebávání vápníku z potravin je nejlepší v noci, proto si večer dopřejte tvarohy, sýry a jogurty. Pro vstřebávání vápníku je důležitý vitamín D a kyselina listová. Využití vápníku omezuje vláknina, která urychluje průchod potravy střevem. Doporučuji si dávat jogurt a pečivo zvlášť a ani si do jogurtu nepřidávejte samotnou vlákninu.
Vápník a jeho další účinky
Dostatečný příjem vápníku během života je důležitým faktorem v boji proti osteoporóze. Pravidelný příjem vápníku omezuje dráždivé účinky žlučových kyselin v tlustém střevě a pravděpodobně snižuje výskyt rakoviny tlustého střeva. Je nutný k zajištění normálního přenosu mezi nervovými buňkami, pro krevní srážlivost, hojení ran a činnost svalů.
ČTĚTE TAKÉ: Zinek - pozinkujte si s ním zdraví
Kdy dojde k nedostatku?
- snížený příjem v potravě
- zvýšený příjem bílkovin
- nadměrné solení
- nadměrné pití koly, čaje, kávy
A jaké jsou příznaky nedostatku?
- osteoporóza
- nedostatečná tvorba kostí a zubů
- časté zlomeniny
- porucha růstu u dětí
Co když dojde k předávkování?
- zácpa
- zvracení
- bolesti břicha
- časté močení
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Chemie umělých sladidel a konzervantůChróm a vlčí hlady
Lecitin - proč je tak důležitý?
Vitamín P - flavonoidy
Vitamíny D a K - ty nám chybí