Články
21.09.2010 - Iva Veselá
Vitamín P - flavonoidy
Název tohoto vitamínu vám toho tolik moc neřekne, ale o bioflavonoidech jste už někdy určitě slyšeli. Bioflavonoidy jsou ochranou pro naše kapiláry. Největší množství bioflavonoidů se nachází v bílé části pod slupkou pomerančů a ostatních citrusových plodů. Bioflavonoidy jsou rozpustné ve vodě.
Funkce bioflavonoidů
Flavonoidy nejsou pro nás nezbytné, ale při nemocech mohou výrazně přilepšit zdravotnímu stavu. Působí společně s vitamínem C a zvyšuje jeho účinek, udržuje propustnost kapilárních cév, může být užitečný v některých případech křečových žil, může být používán proti riziku potratů, pomáhá proti hemoroidům, léčí krvácející dásně, zvyšuje odolnost proti infekcím, spolu s vitamínem C zmírňuje potíže v klimakteriu.
- při léčbě křečových žil, tzv. varixů
- hemoroidy
- krvácení z nosní sliznice
- podlitiny
- posílení imunitního systému, proti infekcím
- odvádí z těla těžké kovy
- kvercetin je vhodný pro diabetiky k ochraně cév a oční rohovky
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Zdroje bioflavonoidů
K nejznámějším bioflavonoidům patří rutin, citrin a hesperidin, hesperin, eriodictyol, quercetin, quercertrin a další.
Zdrojem je například kůra pomerančů a citrusových plodů a bílá část pod kůrou, celé mandarinky včetně šťávy, meruňky, třešně, hrozny, zelený pepř, rajčata, papája a růžičková kapusta.
Čím jsou narušovány
Bioflavonoidy jsou choulostivé jako vitamín C. Rozkládají se alkoholem, světlem, teplem, varem, tabletami na spaní, antikoncepčními tabletami s obsahem estrogenů, dále léky jako například aspirin, a dále také tabákem.
TIP
V citrusovém ovoci je největší koncentrace bioflavonoidů v bílé dužině, která se nachází pod povrchovou slupkou (je to právě ta část, kterou s takovou pečlivostí odstraňujeme zrovna našim dětem).
Dávky
Denní dávka není ustálena, dávky se měří v miligramech. Specialisté jsou však přesvědčeni, že na každých 0,5 gramu vitamínu C by mělo pro jeho vyšší účinnost být přidáváno 50-100 mg přírodních extraktů rutinu, hesperidinu nebo plané růže, které obsahují silné dávky bioflavonoidů.
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.29 bodů z pětiČtěte také:
Kyselina fytinová - strašák celozrných výrobků?Minerály
Minerály a jejich zdroje
Tuky
Ztráty vitamínů v potravinách