Články
06.03.2013 - Iva Veselá
Mlsná seznamka: Žaludovka
Seriál Mlsná seznamka vám každou středu přináší tipy na zdravé, chutné a nutričně vhodné potraviny a recepty z nich, které pro vás sestavuje nutriční poradce Ing. Iva Veselá.
Téma dne: Káva Žaludovka BIO
Lahodná alternativa obilných káv
Jste milovníky kávy, ale ve skrytu duše víte, že byste její konzumaci měli omezit? Variantou může být obilná káva! Říkáte si, že "to není ono"? Samozřejmě, nemůžeme srovnávat kofeinový nápoj s obilným nápojem, ale naštěstí se dnes na trhu objevuje již několik druhů od známého Cara nebo Vitakávu. Poměrně čerstvou novinkou je velmi dobrá a oblíbená obilná káva Žaludovka, která je opravdu vyrobená ze žaludů kontrolovaného ekologického zemědělství.
ČTĚTE TAKÉ: Ajurvédské kafe
Přečtěte si více o léčivém nápoji.
Žaludová káva starých Slovanů
Žaludovoá káva byla starými Slovany ceněna nejen pro svou lahodnou chuť, ale také pro významné dietické účinky, jimž se přisuzoval vliv na zklidnění a posílení žaludku, jater a sleziny. Byla užívína při střevních těžkostech a poruchách zažívání, při oslabení organismu nebo po nemoci.
Co žaludy obsahují
Obsahuje hodně bílkovin, škrobů a tříslovin a díky hutnému nálevu zasycuje. Dávno před příchodem kávy a čaje do Evropy byla žaludová káva populární hlavně u slovanských národů, o významu žaludů v lidské potravě ale psali již římští klasikové Ovidius a Vergilius.
Žaludy použité na výrobu Žaludovky pocházejí z kontrolovaného volného sběru ze zdravých dubů z divoké přírody ekologicky čistých oblastí střední Evropy. Stejně tak pochází z ekologické produkce i drobný podíl koření, které Žaludovce dodává zajímavou nasládlou chuť. Sanmozřejmně bez cukru, konzervantů či éček.
Káva Žaludovka BIO 200 g
Žaludovka má příjemnou sladkou chuť, přitom je bez přidaného cukru.
Složení: 98,5% pražené žaludy*, 1,5% směs koření* (skořice, kardamon, zázvor, hřebíček)
Země původu: EU
Cena: 99 Kč
Příprava kávy
Příprava: 1 čajová lžička směsi na 1 šálek hotového nápoje. Žaludovku zalijte horkou vodou a nechte 5 - 15 minut louhovat - čím déle, tím intenzivnější žaludová chuť. Žaludovka zanechá jemnou usazeninu, která není na závadu, pro požitek z její chuti doporučujeme nápoj přefiltrovat přes sítko. Možná je i příprava v kávovarech.
Tip výživového poradce
Žaludovka s medový pečivem
Dopolední svačina: Dopřejte si chutnou sladkou svačinku! Připravte si celozrnné pečivo s trochou ricotty a medem (lze přelít i trochou javorového sirupu), ke kterému podáváme připravenou kávu Žaludovku.
Dobrou chuť!
Chcete se na něco zeptat? Chcete hubnout nebo vás zajímá zdravé stravování? Kontaktujte odborníka na výživu.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.2 bodů z pětiČtěte také:
Mlsná seznamka: Čočka puy k přímé konzumaciMlsná seznamka: Goody foody řízek
Mlsná seznamka: Grahamové věnečky kakaové
Mlsná seznamka: Krekry celozrnné s černým sezamem (MUSO)
Mlsná seznamka: Pražená kukuřice