Články
03.04.2013 - Iva Veselá
Mlsná seznamka: Zelňáky
Seriál Mlsná seznamka vám každou středu přináší tipy na zdravé, chutné a nutričně vhodné potraviny a recepty z nich, které pro vás sestavuje nutriční poradce Ing. Iva Veselá.
Téma dne: Zelňáky BIO (Lifefood)
Křupavé zelňáky
Škoda, že se zelí tolik neobjevuje v našem jídelníčku. Pro ty, kteří si jím chtějí zpestřit jídelníček, nabízí firma Lifefood svoji novinku. Kromě toho, že Zelňáky jsou vyrobeny z přírodních surovin šetrný způsobem, který zaručuje obsah vitamínu C, je na nich zajímavé i vysoké množství bílkovin.
Křupavé placky jsou vyrobené z mandlí a nepasterovaného kysaného zelí v bio a raw kvalitě.
ČTĚTE TAKÉ: Zelenina - pickles
Přečtěte si více o kvašené zelenině bohaté na prospěšné bakterie!
Zelí jako lék
Aby zelí skutečně splnilo svůj léčivý efekt, je dobré konzumovat syrové kysané zelí (např. v množství jedné kompotové misky) a je ho možné různě dochutit - viz. recept níže. Zelňáky jsou vyrobené šetrným procesem, který nepřekročí 40 °C. Proto jsou všechny výživné látky v zelí zachovány. Zelí je velmi ceněné pro obsah těchto látek:
- vitamíny - skupiny B, vitamín C, biotin, vitamíny K a P
- minerály - draslík, vápník, sodík, hořčík a železo
- stopové prvky - molybden, nikl, vanad, cín a stříbro
- jód, inulin, karotenoidy a glycidy
Zelňáky BIO 90 g (Lifefood)
Milovníkům zelí přijdou Zelňáky na chut.
Složení: mandle*, pohanka loupaná máčená*, lněné semínko zlaté*, kysané zelí nepasterované* (10%), slunečnicové semínko*, chia semínko* (5%), mrkev*, kmín mletý a celý* (1,6%), sůl himalájská růžová, cibule*, kopr sušený*
* bioprodukty
Nutriční složení na 100 g:
Energie: 2188 kJ
Bílkoviny: 20 g
Sacharidy: 28 g
Tuky: 33 (z toho nenasycené mastné kyseliny celých 30 g)
Vláknina: 19 g
Sodík: 1,037 g
Cena: 68 Kč
Tip výživového poradce
Zelí a imunita
V podzimních dnech mnoho lidí trápí únava a s tím spojené imunitní potíže. A právě to může odstranit vitamín C, na který je zelí bohaté. Vitamín C navíc pomáhá vstřebávání železa, které také hraje velkou roli v prevenci únavy. Pokud k těmto látkám připojíte echinaceu, celá kombinace ke všemu bude sloužit jako silná prevence proti podzimním virózám.
Trápí vás oslabená imunita? Chcete zhubnout nebo vás zajímá zdravé stravování? Kontaktujte odborníka na výživu.
Čočkový salát se zelím
Ingredience:
150 g červené čočky
2 ks červená kapie
1 cibule
1 jablko
hrst syrového kysaného zelí (např. Alnatura)
olivový olej
šťáva z citrónu
trochu cukru, pepř, sůl
Postup:
Namočenou čočku uvaříme doměkka s přidáním bobkového listu a mořské řasy. Do uvařené horké čočky přidáme olej, sůl, pepř, cukr a necháme vychladit. Do prochladlé směsi pak přidáme ostatní suroviny, nakrájené na nudličky. Proleželé a vychlazené podáváme s celozrnným pečivem.
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Mlsná seznamka: Amarantové lupínkyMlsná seznamka: Cappuccino light
Mlsná seznamka: Chipsy ze zeleného hrachu
Mlsná seznamka: Quiche s čerstvým špenátem
Mlsná seznamka: Včelí rouskovaný pyl