Články
02.10.2013 - Iva Veselá
Mlsná seznamka: Včelí rouskovaný pyl
Seriál Mlsná seznamka vám každou středu přináší tipy na zdravé, chutné a nutričně vhodné potraviny a recepty z nich, které pro vás sestavuje nutriční poradce Ing. Iva Veselá.
Téma dne: Včelí pyl rouskovaný
O včelím pylu
Včelí pyl je základní složkou potravy včel. Je plný vitaminů, enzymů, antioxidantů a minerálů. Ideální přísada do jogurtu, musli, ranních cereálií, zmrzliny, dezertů, nápojů, apod. Včelí pyl od Iswari pochází z polopouštního a civilizací nedotčeného kraje Alentejo v jižním Portugalsku. V tomto panenském regionu se nevyskytuje žádný průmysl ani zemědělství. Proto je včelí pyl od Iswari vysoce kvalitním a čistým produktem neznečištěným chemikáliemi.
Nutriční látky ve včelím pylu
Včelí pyl je právem považován za téměř dokonalou potravinu, protože obsahuje mimořádné množství životně nezbytných živin:
- komplex biologicky vázaných vitamínů skupiny B
- enzymy, minerály
- bílkoviny s kompletním obsahem aminokyselin
- esenciální mastné kyseliny
- antioxidanty
- fenylalanin
Zdravotní účinky
Byla zaznamenána schopnost včelího pylu stabilizovat hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi. Při jeho pravidelné konzumaci hladiny těchto látek klesaly. Množství prospěšného HDL cholesterolu (rozpouští cholesterol usazený v cévách) se zvyšovalo a naopak škodlivého LDL cholesterolu se snižovalo. Včelí pyl rovněž obsahuje významné množství rutinu.
Pozor na pylovou alergii!
Zcela výjimečně může včelí pyl vyvolat alergickou reakci. Zde je ale namístě odlišit rostlinný pyl rozptýlený ve vzduchu od pylu včelího, u něhož je pravděpodobnost vyvolání alergie podstatně nižší. Nicméně alergikům doporučujeme začínat pouze s 1/2 lžičky denně a postupně zvýšit konzumaci na 1 až 2 lžičky, pakliže tělo pyl bez problémů přijímá. Současně se však včelí pyl používá pro alternativní léčbu alergií.
Včelí pyl rouskovaný (Iswari) 230 g
Včelí pyl si můžete zakoupit i v našem internetovém obchodu.
Složení:
Včelí rouskovaný pyl BIO
Nutriční složení na 100 g:
Energie: 1658 kJ/396 kcal
Bílkoviny: 13,20 g
Sacharidy: 66,50 g
Tuky: 8,20 g
Tip výživového poradce
Včelí pyl rovněž obsahuje významné množství rutinu a antioxidantů. Pokud máte sklony ke křečovým žílám nebo k oslabené žilnín stěně, včelí pyl je výborným zdrojem látek pro zpevnění cévních kapilár.
Máte dotazy k úpravě hmotnosti a zdravé výživě? Kontaktujte našeho výživového poradce!
Použití v kuchyni
Včelí pyl je ideální předem rozpustit v medu (kvůli uvolnění živin) a následně je chutný s jogurtem, v salátech, müsli, apod. Protože každé zrnko je nabito aktivními enzymy a živinami, zařazujte včelí pyl do Vaší stravy pomalu (první týdny max. 1 až 2 lžičky denně). Pokud jste zejména pyloví alergici, začněte zvláště opatrně (1/2 až jednu lžičku denně). Včelí pyl zpracovávejte pouze při nízkých teplotách!
Medový jogurtový dezert
Ingredience:
30 g jáhly bio
100 ml mléka, voda, špetka soli
1 čl dýňová semínnka
200 g bílý jogurt 3%
1 PL medu s rozpuštěným rouskovaným pylem
čerstvé ovoce
rouskovaný pyl na posypání
Postup:
Jáhly uvaříme v mléce, dolijeme horkou vodu dle potřeby a přidáme malou špetku soli. Ke konci přimícháme semínka a přendáme a upěchujeme do misky, ve které budeme dezert podávat, a necháme vychladnout. Jogurt smícháme s medem, ve kterém je rozpuštěný rouskovaný pyl, přidáme chia semínka, díky kterým se jogurt "zpevní". Jogurtovou směs dáme na jáhly, ozdobíme čerstvým ovocem a posypeme ještě rouskovaným pylem na ozdobení.
Chci se objedat do výživové poradny na konzultaci >>
Ponořte se do toho s námi!
Hodnocení článku
Článek nebyl ještě ohodnocen.Čtěte také:
Mlsná seznamka: Lyofilizované ovoceMlsná seznamka: Mysli na zdraví s konopným semínkem
Mlsná seznamka: Naklíčená pohanka
Mlsná seznamka: Rýžová smetana
Mlsná seznamka: Vegetariánská pomazánka (SPAR Veggie)