Články
Kontryhel obecný
Kontryhel obecný (Alchemila vulgaris) je léčivá bylinka, které starověcí alchymisté připisovali zázračnou moc. Kontryhel často používáme k vyplachování špatně se hojících ran a očních zánětů...
Tymián - nezbytný pro meditariánskou kuchyni
Tymián je ušlechtilý příbuzný druh mateřídoušky. Ve volné přírodě ho nenajdete, pěstuje se jako léčivá rostlina a koření. Již římská kuchyně používala tymián s velkou oblibou. Navíc Římané ho přidávali do obilných zásob a chránili tak obilí před plísní...
Koření a jejich použití
Také máte doma některé zajímavé druhy koření a nevíte, do jakých pokrmů je použít? Dnes si řekneme o několika více či méně používaných koření a kde se používají...
Francouzské kořenící směsi
Každé koření má samo o sobě jedinečnou chuť a vůni. Často je to právě tato jedinečnost, která tvoří charakter určitých pokrmů. Dnes vám představím recepty na přípravu domácích francouzských směsí...
Skořice jako lék
Skořice je lékem na mnoho neduhů. Má výbornou chuť, povzbuzuje chutě k jídlu a má nezanedbatelné účinky na organismu. Jestliže už i v tomto směru chcete investovat do zdraví, kupte si už přímo zdravotně nezávadnou skořici, která je k dostání v prodejnách...
Medvědí česnek
Medvědí česnek se vyskytuje v listnatých lesích, pod keři, kde je hodně humusu. Říká se mu také „divoký česnek“. Vyrůstá ze země v dubnu a květnu. Kvete v květnu a červnu...
Kouzla a čáry třezalky
Třezalka byla v minulosti považována za magickou bylinu. Třezalka patří mezi trvalky, které rostou na slunečných mýtinách, loukách, kolem polí a cest. Použití třezalky je široké - užívá se pro uklidnění nervů, mírní žaludeční a žlučníkové potíže...
Přírodní pomoc při Crohnově nemoci
Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění, které se může projevit v jakékoli části trávicího ústrojí, nejčastěji však v počáteční části tlustého střeva. Zánět proniká celou stěnou. Symptomy Crohnovy choroby jsou různé a každý případ od případu je odlišný...
Kde použít jaké koření?
Určitě to znáte, jste v obchodě a před sebou máte regál různých koření. Klasicky sáhneme po známých a ozkušených koření jako je paprika, kmín, bazalka, oregano, majoránka, skořice, atd. A chudáků ostatních pytlíčků s kořením si ani nepovšimnete. Však ano, proč byste si kupovali koření, když nevíte, jak ho v kuchyni použít? Proto je zde dnešní článek...
Rdesno, hadí kořen
Hadí kořen je kvetoucí vysoká rostlina. Pochází ze severní a střední Evropy, z hor jižní Evropy a Malé a střední Asie. Roste ve vlhkých půdách, ve stínu i na slunci. Má světle růžové květy podobné kartáčkům. Tlustý a dužnatý oddenek...