Články
31.10.2010 - Iva Veselá
Medvědí česnek
(Foto)
Medvědí česnek se vyskytuje v listnatých lesích, pod keři, kde je hodně humusu. Říká se mu také „divoký česnek“. Vyrůstá ze země v dubnu a květnu. Kvete v květnu a červnu.
Pozor na záměnu!
Zelené listy nesmíme zaměnit s konvalinkami, které jsou jedovaté. Jeho silnou vůni po česneku však ucítíme dříve, než ho vůbec uvidíme.
O medvědím česneku
Své jméno dostal od pověstí, kdy se medvěd čistí po dlouhém jarním spánku. Jeho žaludek je plný plísní a jiných cizorodých látek a medvěd podvědomě dobře ví, co je pro něj po dlouhé zimě a nepřijímání potravy dobré.
- Česnek medvědí je mnohem léčivější než česnek užívaný běžně v kuchyni.
- Je vhodný pro omlazující jarní kůry, kůry na odstranění škodlivých látek a léčení kožních chronických onemocnění (čistí játra).
- Usušené listy nejsou léčivé, protože tyto léčivé vlastnosti sušením ztrácejí. Užíváme tedy jen čerstvé listy.
- Dají se také používat cibulky, které se sklízejí v létě a časně na podzim.
- Česnek medvědí odstraňuje škodlivé střevní bakterie v žaludku a ve střevech. Působí také dobře na krevní oběh a dýchání.
- Obsahuje především silice, flavonoidy a vitamín C. V listech najdeme kyselinu listovou a vitamíny skupiny B.
- Éterické oleje s dalšími látkami, obsaženými v rostlině, podporují chuť k jídlu a aktivují činnost žaludku a střev.
- Kyselina listová podporuje krvetvorbu a růst buněk. Vitamín C má dobrý vliv na imunitní systém.
- V kuchyni můžeme použít listy čerstvého česneku medvědího do různých jídel. Česnek medvědí dobře působí proti jarní únavě.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Léčivá tinktura
Výborným prostředkem, který můžeme používat celoročně je tinktura (lihový výtažek).
Postup: Listy nadrobno nakrájíme (můžeme použít i cibulky) a zalijeme 40% pálenkou. Pak dáme na teplé místo nebo na slunce na 14 dní. Slijeme a užíváme 3x denně 10 kapek do vody.
Účinky: Tato tinktura čistí zvápenatělé cévy, podporuje paměť, čistí trávicí soustavu a střeva. Upravuje také vysoký tlak, působí dobře proti závratím a tlaku v hlavě, také působí proti úzkosti. Užívá se proti škrkavkám a hlístům (také u pejsků).
Víno
Na vysoký tlak můžeme připravit víno.
Postup: Do ¼ litru bílého přírodního vína přidáme hrst nakrájených listů a krátce povaříme. Pak můžeme osladit medem včelím nebo pampeliškovým. Užíváme ob den malou skleničku a upíjíme po doušcích. Vysoký tlak pak pomalu klesá.
Účinky:Je výborným lékem hlavně pro staré lidi, kteří mají trvale zahlenění průdušky a obtížně dýchají.
Směs „Pesto“
Svazeček čerstvých listů jemně nakrájíme a smícháme s kvalitním olivovým nebo slunečnicovým olejem a solí na pastu. Napěchujeme ji do sklenice se šroubovým uzávěrem. Směs vydrží v lednici několik týdnů. Tuto směs můžeme používat na těstoviny nebo na chleba, případně do salátů a polévek.
Jarní očistný salát
Smícháme několik pokrájených listů česneku medvědího, pár lístků smetánky lékařské, salát hlávkový, ředkvičky, pórek, vysetou řeřichu a 1 rajské jablko. Přidáme mořskou sůl, šťávu z citrónu a 3 lžíce olivového oleje.
Můžeme jíst jako přílohu k masu nebo samostatně s celozrnným pečivem.
Jarní polévka
Na tuku osmahneme nastrouhanou mrkev, petržel a kousek celeru. Přidáme vodu a brambory, nakrájené na malé kousky.
Povaříme a přidáme trochu pohanky, kterou jen necháme dojít v horké polévce, abychom ji neznehodnotili.
Do horké polévky ještě přidáme trochu kopřiv, česneku medvědího a list z pampelišky, osolíme a dochutíme.
Další účinky
- Také při chronickém kašli se uvolní zahlenění a zlepší se dýchání.
- Drobně pokrájené listy používáme na chleba a na posypání brambor.
- Šťávu získanou z listů můžeme smíchat s kefírem nebo podmáslím.
- Čerstvě nasekané listy pročišťují také ledviny a močové cesty a podporují odchod moče.
- Česnek medvědí se také může užívat zevně na těžko se hojící rány a k potírání křečových žil.
- Je také výborným prostředkem na čištění krve, na léčbu chronických kožních onemocněních, revmatizmu a krčních uzlin.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.8 bodů z pětiČtěte také:
Kde použít jaké koření?Koření a jejich použití
Kostival lékařský
Tymián - nezbytný pro meditariánskou kuchyni
Yzop - pro okrasu i zdraví