Články
28.04.2011 - Iva Veselá
Koření a jejich použití
Také máte doma některé zajímavé druhy koření a nevíte, do jakých pokrmů je použít? Dnes si řekneme o několika více či méně používaných koření a kde se používají.
Anýz
Používá se do pokrmů asijských kuchyní, při nakládání červené řepy, mrkve, do koláčů, vánočního pečiva nebo ovesných kaší. Anýz má také léčivé účinky, užívá se proti kašli, nadýmání, tlumí křeče a podporuje trávení.
Badyán (hvězdičkové koření)
Voní podobně jako anýz, ale jeho vůně je silnější a těžší. Chutná pálivě, proto se často používá v čínské kuchyni. V české kuchyni se přidává do vánočního pečiva, perníků nebo povidel. Používá se také do komopotů, kečupů nebo různých jídel, kde se vaří s ovocem.
Citronela
Je to vietnamské koření a velmi se hodí do kari pokrmů, polévek, k rybám, měkkýšům, drůbežímu i vepřovému masu. Po vaření stonky zůstanou tuhé, proto je lepší je v některých pokrmech pomlít nebo úplně odstranit.
Estragon
Lístky estragonu se u nás používají k aromatizaci octa, kam se přidá malá větvička. Je to důležité koření ve francouzcké kuchyni, kde se přidává k sýrům, listovým salátům, omeletám, kuřatům nebo rybám. Estragon přidáváme jako většinu koření ke konci, aby neztratil intenzitu chuti.
V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
Fenykl
Můžeme ho použít do vánočního pečiva, perníků, koláčů, pudinků anebo nakládané zeleniny, zvláště červené řepy. Používá se vcelku hojně jako přídavek bylinných čajů proti nadýmání a podporu trávení. Podporuje také tvorbu mateřského mléka.
Hořčičné semínko
Známe ho z klasických nakládaných okurek, ale málokdo ho používá do jídle např. na přípravu marinát nebo nálevů do salátů, kterým dodá velmi dobrou a zase o něco jinačí chuť.
Hřebíček
Je to velmi aromatické koření a asi se nejvíce používá do vánočního pečiva. Dobře se ale hodí také k tmavému masu (skopové, zvěřina), houbám nebo vařené rýži. Z hlediska zdravotních účinků je vhodný ke žvýkání při bolestech zubů a zánětů v dutině ústní.
Kopr
Nejnámější použití je na koprovou omáčku nebo tzaziky. Výborně se také hodí k ochucení salátů, měkkých sýrů, ryb nebo telecímu masu a fazolkám.
Koriandr
Je to koření s příjemnou kořeněnou chutí a vůní. Používá se do chleba nebo perníku, ale může být také součástí koření do salátů, masa nebo paštik.
Libeček
Libečkový list se hodí do každé polévky, většiny omáček i k zelenině nebo masu. Hodí se všude, kde se používá tekuté polévkové koření.
Muškátový oříšek
Má sladko-pálivou chuť a výborně aromatizuje nápoje (koktejly), zeleninové šťávy, mléčné nápoje, ale také zeleninu (květák, špenát, mrkev), slané rýžové pokrmy nebo ryby. Není přiliš vhodný pro malé děti.
Rozmarýn
Typickou příchuť dává jehněčímu, skopovému a kuřecímu masu. Používá se ke kořenění zvěřiny, marinád a je vynikající k aromatizaci octa.
Šafrán
Používá se ke kořenění a barvení rýže, polévek a pokrmů z ryb. Není vhodný pro nastávající maminky a malé děti.
Tymián
Vhodný do uzenin, vepřovém a skopovému pečení, paštik, zeleninových polévek nebo zvěřině. Je téměř nepostradatelný na přípravu marinád k nakládání masa a na grilování.
Yzop
Vhodný pro přípravu čaje, ale i jako koření např. kuře pečené na yzopu.
Zázvor
Málokdo ví, že se kromě slaných jídel (indická a čínská kuchyně) hodí takédo sladkých jídel jako jsou pudinky, želé, vánoční cukroví nebo nápoje. Velmi dobře stimuluje trávení a tlumí nadýmání.
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Kontryhel obecnýKouzla a čáry třezalky
Medvědí česnek
Skořice jako lék
Víte, jak se používá fenykl?