Články
09.12.2009 - Iva Veselá
Kde použít jaké koření?
Určitě to znáte, jste v obchodě a před sebou máte regál různých koření. Klasicky sáhneme po známých a ozkušených koření jako je paprika, kmín, bazalka, oregano, majoránka, skořice, atd. A chudáků ostatních pytlíčků s kořením si ani nepovšimnete. Však ano, proč byste si kupovali koření, když nevíte, jak ho v kuchyni použít? Proto je zde dnešní článek, který obsahuje přehled nedoceňovaných koření a jejich použití. Nejen že si jimi zpestříte v jídelníčku chutě, ale navíc koření má neobyčejné účinky ve prospěch našeho zdraví.
Anýz
Anýz jako mnoho dalších koření má léčivé účinky .Užívá proti kašli, nadýmání, tlumí křeče a podporuje trávení.
- v asijských pokrmech
- nakládání zeleniny (červená řepa, mrkev)
- pečiva (koláče, vánoční cukroví)
- ovesné kaše
Badyán
Badyán se říká hvězdičkové koření, protože vypadá jako hnědavá hvězdičky. Voní podobně jako anýz, ale jeho vůně je silnější a těžší. Chutná pálivě.
- vánoční pečivo, perníky
- povidla
- ovocné polévky
- čínská kuchyně
Estragon (pelyněk kozalec)
Delší tepelná úprava ubírá estragonu na chuti, proto je lépe ho přidat až ke konci.
- aromatizace octa
- francouzská kuchyně
- sýry, saláty, vaječné pokrmy
- kuřata, ryby
- přichucení hořčice
- salátové zálivky
- pomazánky (např. rozetřený s máslem)
Fenykl
Fenykl také podporuje trávení a tvorbu mateřského mléka.
- vánoční pečivo, perníky
- koláče, pudinky
- nakládaná zelenina (červená řepa)
- příprava bylinných čajů proti nadýmání
Hořčice bílá semeno
Podle tradiční lidové medicíny se používá také k obkladům při revmatizmu, ale pozor - dráždí kůži.
- kořenění nakládaných okurek
- zelenina v kyselém nálevu
- marinády a zálivky do salátů
- kořeněná jídla
- příprava hořčice (hořčičná mouka, voda, ocet, mléko nebo pivo, mouka, sůl, cukr, koření dle chuti)
Hřebíček celý
Podle lidové tradice se žvýká při bolestech zubů a zánětech v dutině ústní.
- kořeněné sladké pokrmy
- vánoční pečivo
- tmavé maso (skopové, zvěřina)
- sladkokyselé kompoty
- nakládané houby, sleď
- k vařené rýži
- svařené víno
Kardamom semena mletá
Kardamom je jedním z nejjemnějších a také nejdražších koření. Údajně působí proti rakovině. Má kořeněnou a sladkou chuť.
- vánoční pečivo
- ovocné zákusky, kompoty
- jakékoliv sladké jídlo
- steaky, mletá masa, masové vývary
- pokrmy z kuřat
- dochucení kávy a čaje
Koriandr
- chléb
- vánoční pečivo, perník
- saláty
- masa, paštiky
- nakládaná zelenina
- bylinné čaje proti nadýmání
Muškátový oříšek
Není vhodný pro malé děti. Muškátový oříšek je lepší používat opatrně vzhledem k jeho silné chuti. Můžete zkusit recept na meruňkovou bábovku, který najdete v článku z 11.6.
- aromatizace nápojů
- zeleninové šťávy
- mléčné nápoje
- svařené víné, punč
- dochucení zeleniny (květák, špenát, mrkev)
- slané rýžové pokrmy
- zeleninové polévky
- vánoční pečivo, ovocné dorty
- lívance
- kompoty
Rozmarýn
Je to velmi aromatické a silné koření.
- jehněčí, skopové, kuřecí
- zvěřina
- marinády
- rajčatové polévky
- aromatizace octa
- bylinné čaje
Tymián
- uzeniny
- vepřová a skopová pečeně
- paštiky
- zeleninové polévky
- zvěřina, játra, telecí
- marinády pro maso na grilování
- bylinkový čaj proti kašli, nachlazení a nadýmání
Šalvěj
- vepřové maso, klobásy
- nádivky do drůbeže
- pečená masa (kuře)
- léčivé čaje
- pomáhá při zánětech dutiny ústní a nachlazení.
Hodnocení článku
Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 3.7 bodů z pětiČtěte také:
Bylinky pro láskuJmelí - ze stromu přímo do kuchyně
Koření a jejich použití
Medvědí česnek
Podceňovat konopí? Určitě ne