Články
13.12.2010 - Iva Veselá
Francouzské kořenící směsi
Každé koření má samo o sobě jedinečnou chuť a vůni. Často je to právě tato jedinečnost, která tvoří charakter určitých pokrmů. Jako například může sloužit italský rajčatový salát. Rajčata + oregano a salát je hotov. Jinak nic, ani sůl.
Pak jsou ale jídla, ve kterých se různá koření navzájem doplňují a vytvářejí rafinovanou charakteristickou vůni a chuť. Některé kořenící směsi jsou známy pouze v určitém regionu. Jiné se naopak staly součástí globální kultury. Pro všechny kořenící směsi ale platí jedno: neměli bychom svévolně a v dobré víře míchat vše, co leží na stole, nebo co jsme právě sklidili. Pro začátek je dobré se omezit a spolehnout na ty kořenící směsi, jejichž recepty jsou vyzkoušeny a chuť se osvědčila.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
Co najdeme v obchodech
Regály supermarketů jsou plné různých hotových směsí. Najdeme zde prášek Kari (singapurský, sedmi moří, srí lanský), bengálské směsi, různé masaly, sambaly, francouzské, mexické, africké a čínské směsi. Širokou paletu kořenících směsí na rozžnění masa, sladké směsi k nakládání atd.
Příprava ve vlastní kuchyni má tu výhodu, že si ze základních druhů koření připravíme jen takové množství, které potřebujeme. Kořenících směsí je několikanásobně více než koření samotného.
Provensálské koření do salátů
1 díl tymiánu, 2 díly bazalky, 1 díl fenyklu, 2 díly saturejky, 2 díly výhonků levandule
Tato směs se na ½ h před servírováním naloží do octa.
Provensálské koření do polévek - univerzální
1 díl tymiánu, 1 díl bazalky, 2 díly fenyklu, 2 díly saturejky, 1 díl výhonků levandule
Bylinková sůl
125 g mořské soli, 1 PL suchého rozmarýnu, 1 PL drceného tymiánu, 1 čl oregána, 1 nalámaný bobkový list
Všechny přísady rozetřeme v hmoždíři na jemný prášek. Přesypeme do dobře uzavíratelné lahvičky se širokým hrdlem se zabroušeným uzávěrem. Bylinková sůl se výborně hodí k masovým a rybím pokrmům, zelenině, salátům, tvarohu, omáčkám a polévkám.
Francouzská bílá esence
4 PL nakrájené petrželky, 2 PL nakrájené pažitky, 4 PL nakrájeného kerblíku, 4 PL nakrájeného estragonu, 5 PL bazalky, 5 PL saturejky, 1 nakrájená šalotka, 1 litr bílého vína.
Nakrájené byliny a cibulku dobře promícháme v dostatečně velkém hrnci. Bílé víno přivedeme k varu, byliny jím zalijeme, zakryjeme pokličkou a necháme hodinu louhovat. Pak vše přecedíme přes jemné síto a plníme do menších lahví. Uskladněna v chladu a tmě vydrží celý rok. Používáme ji jako základ pro bylinné omáčky. Přidává se do smetany, omáček a polev, se kterými se povaří, až zhoustnou. S brambory, telecími řízky nebo hovězími plátky tvoří dokonalou chuťovou harmonii.
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Další všelék v kuchyni - černucha setá (černý kmín)Kontryhel obecný
Kouzla a čáry třezalky
Rakytník - plody nabité vitamínem C
Yzop - pro okrasu i zdraví