Výživová poradna
11.01.2009 - Iva Veselá
Mléko - pít či nepít?
Mám ještě jeden dotaz ohledně mléka. Bylo mi řečeno, že kravské mléko je nejhorší co může být. Prý díky tomu, že krávy jsou krmeny kukuřičnými směsmi, tak i jejich mléko obsahuje kukuřičné škroby. Tím pádem se zanáší střeva. A střeva prý nedokáží zpracovat laktózu. Proto prý vázne veškerá výživa ze střev, které jsou zašlemovány mlékem. Prosím o odpověď jak je to s mlékem. Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
mléko a mléčné výrobky jsou tématem četných diskusí. Výrobky obsahují bílkoviny a jsou zdrojem vápníku, ale argumentem odpůrců je to, že mléko zahleňuje. Sama jistě víte, že po pití mléka se v puse tvoří hleny. Zkuste si odplivnout - sliny to nejsou. Větším problémem mléka je obsah nasycených mastných kyselin, které jsou zdrojem zdravotních rizik. Jestliže si občas dáte sklenici mléka nebo do týdne zalijete své cereálie mlékem, jistě vám nic nehrozí.
Další problémy vyvolává mléčny cukr - laktóza. U některých lidí může vzniknout laktózová intolerance, což je nesnášenlivost mléčného cukru. Není to alergie, pouze dochází k nadýmání a plynatosti.
Výjimkou jsou zakysané mléčné výrobky, kde se laktoza také nachází, ale je zde už rozštěpená, takže žádné riziko nehrozí. Navíc zakysané mléčné výrobky jsou mnohem více doporučovány než obyčejné mléčné produkty. Zákysy obsaují probiotika a prebiotika, která chrání imunitu, jsou prevencí proti bakteriálním nákazám, snižují riziko rakoviny a tlustého střeva.
Ženám, které trpí kvaisnkovu infekcí a výtoky, jsou zakysané výrobky doporučovány.
IV
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.75 bodů z pětiČtěte také:
Hubnutí a životosprávaLátka pouští barvu
Nadváha syna (11)
Tatarské bifteky a zdraví
Zdravější maso